Hlavní obsah

Falešná sčítací komisařka okradla důchodce o 13 tisíc

Právo, Novinky, ib, pit
Plzeň
Aktualizováno

Sčítání lidu ještě ani pořádně nezačalo, a už se objevili první podvodníci. V neděli naletěl falešné sčítací komisařce dvaadevadesátiletý senior z Plzně. Důvěřivost ho stála doma schované úspory.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Česky hovořící mladá žena seniora oslovila přede dveřmi, když se vracel do svého domu. „Sdělila mu, že potřebuje vyplnit dotazník kvůli sčítání lidu,“ uvedla plzeňská policejní mluvčí Simona Čejková. Když ji pustil dovnitř, upozornila ho, že bude muset zaplatit nějaký poplatek.

„Muž si tedy přinesl peněženku s finanční hotovostí třináct tisíc korun. V tu chvíli jej podvodnice požádala o tužku. Peněženku odložil na kuchyňskou linku a odešel do vedlejšího pokoje pro psací náčiní,“ sdělila Čejková.

Když se penzista vrátil zpět, nenašel ani ženu a ani svoji peněženku. Po zlodějce policie pátrá.

Jak si prověřit komisaře

Sčítací komisaři již dříve museli svůj termín návštěvy ohlásit v informačním lístku, který vhodili do schránky. Místo sčítacího komisaře se může ovšem objevit i jeho náhradník, a to například z důvodu nemoci či jiné nenadálé situace. V takovém případě by měly domácnosti obdržet další lístek s avizovanou změnou.

Jestliže se tato změna uskuteční na poslední chvíli, nebude ohlášena. Lidé si komisařovu totožnost pak mohou ověřit například na telefonním centru Sčítání lidu, číslo je 800 87 97 02.

Identifikačním znakem sčítacích komisařů při roznášení formulářů bude speciální průkaz, který budou předkládat spolu občanským průkazem. Zároveň budou mít modrou tašku s velkým žlutým logem České pošty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám