Hlavní obsah

Exděkan plzeňských práv přijal trest za jízdu v opilosti

Právo, pab
Plzeň

Bývalý děkan plzeňské právnické fakulty Jaroslav Zachariáš přijal trest, který mu vyměřila za jízdu v opilosti soudkyně Lucie Bočková. Ta obžalobu neprojednávala v hlavním líčení, ale rozhodla od stolu trestním příkazem, což zákon umožňuje, jestliže skutkový stav je spolehlivě prokázán opatřenými důkazy a trestní sazba spáchaného trestného činu nepřesáhne horní hranici pěti let.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Bývalý děkan plzeňských práv Jaroslav Zachariáš

Článek

„Rozhodnutí je pravomocné, obžalovaný ani státní zástupce si proti němu nepodali odpor,“  řekla v pondělí Právu soudkyně. Zachariáš dostal hned tři tresty, a to tříměsíční vězení s podmínečným odkladem na rok a půl, pokutu v řádu desítek tisíc korun a ještě dvouletý zákaz řízení.

Osmapadesátiletého právníka přistihli policisté loni v srpnu za volantem ve stavu, kdy sotva udržel vozidlo na silnici. Pozornost hlídky na sebe strhl, když se svou octavií křižoval Jateční třídu v protisměru. V dechu mu pak policisté naměřili 2,5 promile alkoholu.

Zachariáš odmítl krevní zkoušku, souhlasil pouze s odběrem moči. Strážci zákona na místě Zachariášovi zadrželi řidičský průkaz. Později ho obvinili z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Zachariáš nechtěl inkriminovanou jízdu komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ uvedl na dotaz Práva. Zachariáš dostal v říjnu 2009 výpověď z fakulty kvůli aféře s rychlostudenty a podivně udělovanými tituly prominentům. S vedením Západočeské univerzity se dohodl na odchodném ve výši čtyř měsíčních platů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám