Hlavní obsah

Chovatel, kterého uštkla mamba, se vrátil domů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chovatel exotických hadů z Bruntálska, kterého před týdnem uštkla smrtelně jedovatá černá mamba, byl v pátek dopoledne propuštěn z krnovské nemocnice do domácího léčení. Pacient měl podle lékařů obrovské štěstí v tom, že do těla se mu dostalo jen málo jedu a že rychle vyhledal pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Mamba černá

Článek

„Z pohledu neurologů, kteří se o něj starali po převozu z pražské Všeobecné fakultní nemocnice zpět do Krnova, je pacient bez závažného poškození nervového systému. Lékaři nepředpokládají, že by musel být dále neurologicky sledován. Je ale důležité sledovat také nález na srdci, které bývá toxiny zasaženo,“ uvedla mluvčí nemocnice Eva Kijonková.

V historii krnovské nemocnice je to podle ní poprvé, kdy musela zajistit antisérum nebo převoz pacienta po uštknutí exotickým hadem. „Oddělení urgentního příjmu obvykle řeší jen uštknutí zmijí, na jejíž jed má antisérum k dispozici. Doktorka Slávka Stajančová z oddělení ARO krnovské nemocnice, která pacienta přijímala v prvních minutách po jeho příjezdu do nemocnice, uvedla, že rozhodující je vždy zajistit dýchací funkce, proto byl pacient ihned uveden do umělého spánku a napojen na plicní ventilaci. Rychlý a bezchybný postup lékařů zachránil pacientovi i v této závažné situaci život,“ dodala Kijonková.

Chovatele uštknul nebezpečný had minulý pátek večer. Muž se ještě sám dopravil do nedaleké krnovské nemocnice, odkud ale musel být letecky transportován do pražské Všeobecné fakultní nemocnice, která je vybavena pracovištěm specializujícím se na případy intoxikací živočišnými jedy.

Černá mamba patří mezi nejjedovatější hady světa. Její jed je velmi silný a citlivý jedinec může bez podání séra zemřít do několika minut. Úmrtnost na uštknutí mamby černé je velmi vysoká, protože jen málo obětí má štěstí, že včas dostanou protijed.

Reklama

Související témata:

Související články

Muže na Bruntálsku uštkla jedovatá mamba

Chovatel exotických hadů z Bruntálska skončil v péči specializovaného oddělení pražské Všeobecné fakultní nemocnice. V pátek večer jej totiž uštkla jedovatá...

Výběr článků

Načítám