Hlavní obsah

Policisté dostali od šéfa přidáno, ale část peněz museli vrátit do jeho kapsy

Praha

Navrhl jsem vám odměnu, ale část peněz mi odevzdáte, abych mohl podělit další vaše kolegy. Tímto způsobem oslovil na sklonku roku 2009 některé své podřízené vedoucí pražského policejního oddělení Zahradní město Luboš Čížek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Peníze, které mu někteří policisté po vyplacení odměny skutečně vraceli, ale podle státního zástupce neměl Čížek v úmyslu dál přerozdělit a skončily v jeho kapse.

Za zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodu se dnes již bývalý policista zpovídal ve čtvrtek před Obvodním soudem pro Prahu 10. Žalobce u soudu poukázal na pět takových případů, kdy osmačtyřicetiletý Čížek ve snaze získat majetkový prospěch uvedl své podřízené v omyl. Policisté mu z pětitisícové pracovní odměny dávali zpátky dva nebo dva a půl tisíce.

Vrátil jsem mu dva tisíce, vypověděl policista

„Vedoucí si mě zavolal, že mě navrhl s kolegou na odměnu. Řekl, jestli mu z toho něco dáme, aby mohl podělit ještě další naše kolegy. S  tím jsem souhlasil. Když mi peníze přišly, vrátil jsem mu dva tisíce korun. Můj kolega mu nic nedal a doslova řekl, že na něho se...,“ uvedl před soudem policista Bronislav Holčák.

Další Čížkův podřízený Luboš Bekr řekl, že po oddělení kolovaly informace, že si peníze z odměn nechává vedoucí pro sebe. Čížek u soudu připustil, že systém přerozdělování odměn byl jeho nápad.

„Na podzim roku 2009 jsem dostal peníze na mimořádné pracovní odměny. Nadřízený mi stanovil minimální limit čtyři tisíce na osobu. Jenže já jsem chtěl podělit více lidí i za cenu toho, že dostanou menší částky. Ale protože časový pres mi nedovoloval se se všemi domluvit, tak jsem napsal odměny na vybrané jedince, kteří souhlasili s tím, že mi část peněz vrátí a já je budu moci předat dalším,“ prohlásil Čížek.

Ten nakonec svému slibu dostál, ale až po půl roce, kdy začal být trestně stíhán a byl postaven mimo službu.

"Měl jsem peníze u sebe, nebylo to důležité"

„Nikdy jsem tyto peníze nepoužil pro vlastní potřebu. Pořád jsem je měl v obálce se seznamem konkrétních policistů, kterým jsem je chtěl předat. Nepovažoval jsem to ale zase za tak důležitou věc a odsouval to do pozadí,“ hájil se Čížek před soudem. Soudkyně nakonec jednání odročila.

Čížek ale nestojí před soudem poprvé. Loni v dubnu usedl na lavici obžalovaných kvůli tomu, že pro své známé zjišťoval důvěrné informace z interní databáze ministerstva vnitra a za to si nechal od nich platit.

Soudce tehdy případ postoupil jako přestupek ke kázeňskému vyřízení v rámci policie. Z toho ale Čížek unikl, neboť krátce na to odešel na vlastní žádost do civilu a jeho nadřízený už nestihl rozhodnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám