Hlavní obsah

Na dům v Ostravě se zřítily kameny ze skály, rodina se tam nesmí vrátit

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Rodina Kateřiny Platzkové bydlící v rodinném domku v ulici Pod Landekem v Ostravě-Petřkovicích zažila šok. Hodinu a půl po středeční půlnoci je probudila obrovská rána, za ní následovaly další, už menší údery. Na dům dopadly dva zhruba půlmetrové kameny, které se utrhly ze skály stojící těsně za objektem.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Kateřina Platzková ukazovala okno v kuchyni, kudy se vřítil do domu zhruba půlmetrový kámen.

Článek

Následně se na něj sesypaly menší kamínky a štěrk. Nehoda se sice obešla bez zranění tří obyvatel domku, nicméně zůstali bez střechy nad hlavou. Navíc se dům snaží prodat a mají už s realitní společností podepsanou rezervační smlouvu.

„Byl to šok. Běžela jsem se hned podívat, co se děje. Když jsem dorazila do kuchyně, tak se mi naskytl příšerný obrázek. Přes okno do kuchyně vlítly velké kameny, které se utrhly ze skály nad domem. Na stole, na zemi, všude jsou střepy z rozbitého okna. Druhý, zhruba půlmetrový kámen, pak narazil do zadní zdi domu. Vedle kuchyňského okna nám proto popraskala stěna, špatné je, že je to nosná zeď domku,“ líčila neštěstí maminka čtyřleté dcerky s tím, že naštěstí se nikomu nic nestalo.

„Nechci ani pomyslet, jak to mohlo dopadnout. Jediné štěstí bylo, že se to stalo v noci a ne třeba ráno, když snídáme a sedíme u stolu v kuchyni, který je právě pod rozbitým oknem. Kdyby si třeba moje pětašedesátiletá maminka udělala kafíčko a sedla zrovna tam, nebo kdyby tam seděla má čtyřletá dcerka. Nemůžu na to myslet. Maminka se sesypala, je na inzulínu a tohle ji hodně rozhodilo. Odvezla jsem ji i s dcerkou k rodině,“ svěřila se Právu Kateřina Platzková.

Právě sehnali na dům kupce

Rodina v současnosti prožívá velké finanční problémy, jelikož se moc zadlužila. „Snažíme se dům prodat, už máme i kupce, podepsali právě s realitní společností rezervační smlouvu a složili 55 tisíc korun zálohu. Jak to teď s prodejem bude, vůbec netušíme. Ještě že máme dům pojištěný. Čekáme na vyjádření statika,“ dodala mladá žena. Starosta Petřkovic Ivo Mikulica uvedl, že během 14 dnů budou mít pro postiženou tříčlennou rodinu k dispozici obecní byt 1 + 1.

„Statik sice shledal dům obyvatelným, přestože je prasklá zeď v kuchyni, nicméně skála je neustále v pohybu. Doporučili jsme proto paní Platzkové nevracet se do domu, dokud se skála nezajistí. Podle statika vede koryto skály právě k jejich domu. Proto také jsou sousední domy v bezpečí a nemusely být evakuovány. Sanace skály vyjde zhruba na pět miliónů korun, musí se o to ale postarat vlastník pozemku, což jsou Lesy ČR,“ upřesnil starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám