Hlavní obsah

Trpišovský si stěžuje, že jeho mercedes 2222 má stále policie

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani po víc než dvou měsících od údajné pirátské jízdy, během níž měl pražský podnikatel Aleš Trpišovský vytrestat jiného motoristu na dálnici D1 tím, že těsně před jeho vozem zabrzdil, nemá policie jasno, zda bude Trpišovského stíhat. Ten si naopak stěžuje, že mu policie kvůli znaleckému zkoumání stále zadržuje jeho mercedes se čtyřmi dvojkami na poznávací značce.

Článek

„Auto stojí už skoro dva měsíce někde na parkovišti, údajně se čeká na znalecký posudek. Chápu, že znalec si ho musí prohlédnout, ale asi u něj není denně. Jako právník to vnímám tak, že stát zadržel občanovi jeho majetek a ten ho nemůže používat,“ řekl Právu Trpišovského právní zástupce Michal Pacovský.

„My mu nezadržujeme auto z toho důvodu, že by nám to dělalo dobře,“ reagoval ve středu pro Právo středočeský vyšetřovatel Jaroslav Čurda. „Znalec čeká na podklady od výrobce automobilu v Německu a my čekáme na posudek znalce,“ podotkl policista.

Znalecký posudek je přitom stěžejní pro posouzení, zda policie opětovně zahájí trestní stíhání Trpišovského.

Případ se protahuje

Policie Trpišovského zadržela 29. prosince a poté ho obvinila z trestného činu poškozování cizí věci a pokus o ublížení na zdraví. Druhý řidič tehdy už nestačil za Trpišovským zabrzdit a narazil do něj. Nehoda se obešla bez zranění.

Stíhání však po několika dnech zrušila středočeská státní zástupkyně Miloslava Zagarová s tím, že bylo zahájeno předčasně. Dozorování případu poté převzal státní zástupce Tomáš Milec a dnes je jím pověřena benešovská státní zástupkyně Simona Konopiská.

Policie po zrušení stíhání znovu vyslechla účastníky nehody, ale i další svědky, kteří se přihlásili poté, co se o Trpišovského začala zajímat média. Řada z nich přišla oznámit i dřívější incidenty, které s řidičem mercedesu měli v minulosti.

„Těch jednání bylo víc a to auto si pamatovalo víc lidí. I oni se vyjadřovali ke způsobu jízdy už z minula. Nejsou to pro nás přímé důkazy ale podkladový materiál,“ řekl Právu vyšetřovatel Čurda.

Celá věc se nafukuje, míní advokát

Podle advokáta Pacovského je zarážející, že se případem zabývá krajská kriminálka. „Krajské ředitelství policie se normálně zabývá závažnými trestnými činy, jako jsou loupeže nebo vraždy. Tady jde o dopravní nehodu, při níž nikdo nebyl zraněn ani škrábnutím a škoda je odhadována na sto až dvě stě tisíc korun na obou vozech dohromady,“ pozastavil se Pacovský.

„Protože jde o dva mercedesy, na které jsou všechny náhradní díly podstatně dražší, tak si můžeme škodu vydělit dvěma až třemi, abychom si o její závažnosti udělali obrázek. Kdyby šlo o běžný vůz, škoda by byla pod sto tisíc a událost by se ani nemusela hlásit policii,“ míní advokát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám