Hlavní obsah

Muž ubodal ve vinotéce prodavačku, dostal patnáct let

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Jiří Bednář

Patnáct roků by měl strávit za mřížemi jedenačtyřicetiletý Radek Štros z Černé za Bory na Pardubicku. Loni v listopadu ubodal v Pardubicích čtyřiapadesátiletou prodavačku ve vinotéce kvůli tomu, aby jí mohl ukrást necelých pět tisíc korun.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Radek Štros v soudní síni před vyhlášením rozsudku

Článek

O trestu ve věznici s dozorem rozhodl ve středu senát Krajského soudu v Hradci Králové. „Štrosi, podívej se na mě!“ zakřičel na odsouzeného manžel oběti po skončení hlavního líčení. Muž se v osudný den stal náhodným svědkem pachatelova útěku z místa činu a neúspěšně se jej snažil dopadnout.

Policie vraha zadržela následující den. Štros se při vraždě poranil na ruce, vyhledal lékařské ošetření a tím na sebe kriminalisty upozornil. U výslechu všechno přiznal, byť tvrdil, že si pamatuje jej jedno bodnutí. Žena ale zemřela vykrvácením z osmi bodnořezných ran, z nichž jedna zasáhla srdce.

Štros uvedl, že nepotřeboval peníze pro sebe, ale pro přítelkyni, která nutně potřebovala finanční výpomoc  „Rozhodl jsem se nějaké peníze ukrást. Do vinotéky jsem přišel náhodou, dal jsem si červené víno a viděl jsem, že prodavačka má peněženku, tak jsem ji chtěl sebrat. Nůž, který jsem nosil stále u sebe, jsem držel v ruce jen proto, abych ji postrašil,“ tvrdil.

Žena se ale začala bránit, takže Štros svou zbraň použil. Pak vzal kasírtašku a dal se na útěk po chodníku, kde právě procházel manžel prodavačky. „Málem mě porazil. Běžel jsem za ním, ale ztratil se mi v ulicích,“ řekl muž.

Vrah nebral léky

Štros trpí duševní poruchou a podle názoru znalců měl v době činu značně snížené ovládací a rozpoznávací schopnosti. Soud to ale ve výroku nijak nezohlednil a zdůvodnil to tím, že pachatel se do toho stavu dostal vlastní vinou. „Vysadil léky, které měl užívat. Dobře věděl, jakou nemocí trpí a že musí brát prášky,“ řekl předseda trestního senátu Petr Mráka.

Naproti tomu soudci přiznali, že jde o dosud netrestaného člověka, který dosud žil řádně a bezproblémově. Zvolili pro něho trest na samé spodní hranici sazby a poslali jej do věznice s poměrně mírným režimem. Zároveň mu nařídili psychiatrickou ochrannou léčbu v ústavu a povinnost zaplatit rodině zavražděné bezmála tři čtvrtě miliónu korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Rozsudek není v právní moci, protože jak státní zástupkyně Lenka Faltusová, tak i Štros si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám