Hlavní obsah

Hluchá, slepá a němá dívka za problémový porod odškodné nedostane

Právo, Jiří Bednář
Olomouc
Aktualizováno

Žalobu Renaty Adamčíkové, která žádala po Vítkovické nemocnici milión korun za údajné pochybení zdravotníků při porodu její dcery, zamítl ve středu Vrchní soud v Olomouci. Holčička je slepá, hluchá, němá, s mentální vyspělostí na úrovni tříměsíčního kojence.

Nemocnice nebude ženě za údajnou chybu u porodu platitVideo: ČTK

 
Článek

V sedm let starém případu, na jehož začátku je těžce postižená holčička, loni v září ostravský krajský soud rozhodl, že ženě požadovaná částka náleží jako náhrada za způsobenou újmu. Nemocnice se ale proti verdiktu odvolala a vrchní soud dal jejím argumentům za pravdu.

„Žaloba byla zamítnuta jako nedůvodná, protože se neprokázalo, že by nemocnice postupovala v rozporu se zákonem,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy. Podle něj si tři znalecké posudky, vyhotovené v této kauze, interpretoval krajský soud nesprávně.

Komplikace při porodu podle žaloby způsobil neodborným postupem zdravotnický personál. U novorozeného děvčátka došlo v důsledku přiškrcení pupeční šňůrou k závažnému porušení centrální nervové soustavy. Holčička tak bude po celý svůj život slepá, hluchá, němá, s mentální vyspělostí na úrovni tříměsíčního kojence.

Ve svém odvolání nemocnice tvrdila, že zdravotnický personál žádné povinnosti neporušil. Narozené dítě mělo být předáno k další hospitalizaci do Fakultní nemocnice v Ostravě v dobrém zdravotním stavu a k jeho zhoršení prý došlo až několik hodin po přijetí do tohoto zařízení. Zda tomu tak mohlo být, krajský soud údajně nezkoumal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám