Hlavní obsah

Za nečitelnou značku může řidič zaplatit až 10 tisíc korun

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V chladnějších měsících roku je na silnicích vždy více špíny a nečistot, než je tomu v létě. Důvodem je horší počasí, srážky a posypové materiály. V této době pak řidiči nezřídka zapomínají na svou povinnost, mít čitelnou registrační značku na vozidle. Přitom je taková chyba může přijít na nemalou pokutu.

Kvůli nečitelné registrační značce mohou řidiči dočasně přijít o ŘPVideo: Novinky

 
Článek

Policisté mohou v případě nečitelné, nebo dokonce chybějící registrační značky na vozidle uložit pokutu až do výše deseti tisíc korun. To pro mnohé motoristy ale není dostatečným strašákem, proto tuto povinnost často zanedbávají.

Opomíjejí přitom další možnost trestu, který mohou dostat. Tím je zabavení řidičského průkazu až na jeden rok. A přijít na rok o řidičské oprávnění kvůli zašpiněné značce by už mohlo mrzet více.

„Za tento přestupek se trestné body nepřidělují,“ řekl Novinkám dopravní expert Autoklubu ČR Václav Špička. Řidiči by podle něj měli své značky na voze zkontrolovat vždy před jízdou. „Nic nenařizuje, aby řidič během jízdy zastavil a kontroloval čitelnost značky,“ doplnil Špička.

V provozu jsou ale také situace, při kterých mohou policisté přimhouřit oči. Jedná se zejména o nepříznivé počasí, kde například při sněhové vánici zmizí značky pod sněhem během několika minut a odstraňování sněhu je v takovém případě marnou dřinou. „Policisté pak mohou přestupek vyřešit domluvou, nebo malou blokovou pokutou,“ upřesnil Špička.

Reklama

Výběr článků

Načítám