Hlavní obsah

Policie šetří bývalou firmu ministra Jankovského kvůli miliónové zakázce

Právo, Novinky, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové z protikorupční policie se podle zjištění Práva zabývají zakázkou za 20 miliónů korun, kterou získala loni v létě bývalá firma ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) od elitního pražského medicínského institutu IKEM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV)

Článek

Obchod související se stavbou hybridního operačního sálu uzavřel Jankovský za společnost Phar Service pouhý den poté, co ho Věci veřejné nominovaly na ministra vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

V té době držel ve firmě většinu akcií a zároveň působil jako předseda představenstva, o několik dní později pak vedení společnosti předal synovi.

Nebyl to plně otevřený tendr

Miliónovou zakázku přitom Jankovského rodinná firma nezískala ve standardním plně otevřeném tendru, ale v tzv. zúženém řízení, ve kterém se vybírá pouze z pěti předem oslovených firem.

O takovém systému mluvil šéf nemocnice Motol Miloslav Ludvík na nedávno uniklé videonahrávce, když svým podřízeným popisoval obvyklé manipulace s lukrativními zakázkami. [celá zpráva]

Specializovaný útvar pro boj s korupcí teď zjišťuje, zda se manipulace netýkaly i kontraktu na výstavbu hybridního operačního sálu v IKEM pro Jankovského Phar Service.

Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký šetření, mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek se k tomu odmítl jakkoliv vyjádřit.

Ministr střet zájmů odmítá

Sám Jankovský jakýkoliv střet zájmů důrazně odmítá. „O tu zakázku jsem žádal v době, kdy jsem vůbec nevěděl, že budu ministr. A je nesmysl, že by z mé účasti ve vládě firma profitovala,“ řekl Právu Jankovský s tím, že do soutěže o zakázku se jeho firma přihlásila ještě před volbami.

Krátce po dvacetimiliónové zakázce firma Phar Service už pod vedením Jankovského syna získala podle serveru Aktuálně.cz také zakázku za osm miliónů na stavební úpravy ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a další dva kontrakty od IKEM. Z nich je lukrativní zejména smlouva na údržbářské práce za téměř 30 miliónů.

Stínový ministr pro místní rozvoj za opoziční ČSSD Jiří Zimola v této souvislosti Jankovského kritizuje a požaduje od něj vysvětlení. „Pokud firma ministra začne získávat takové zakázky, které několikanásobně převyšují její dosavadní obrat, tak je to minimálně podezřelé a mělo by se to řádně vyšetřit,“ sdělil Právu Zimola.

Jankovský k tomu ve středu uvedl, že se v souvislosti s vyšetřovanou kauzou často zaměňuje obrat a zisk a odmítl mimo jiné, že by zakázky několikanásobně převyšovaly dosavadní obrat firmy. „Phar Service měla v roce 2008 obrat 360 miliónů, v roce 2009 220 miliónů, za rok 2010 je očekávaný odhad 300 miliónů. Podíl zakázek od veřejných zadavatelů byl konstantní, zhruba 26 miliónů korun ročně, tzn. necelých 10 procent obratu,“ dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám