Hlavní obsah

Za obchod s dívkami uložil soud vysoké tresty

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Deset let ve vězení by měl strávit Ladislav Kováč (32) z Chomutova za to, že šéfoval organizované skupině obchodující s mladými dívkami. Jeho pomocnice Ilona Gabčová (35) byla potrestána osmi lety.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Ladislav Kováč a Ilona Gabčová na lavici obžalovaných.

Článek

Šest roků dostal další člen party Vojtěch Lakatoš (25) a tři léta Jakub Sivák (22). Čtveřici potrestal v pondělí Krajský soud v Hradci Králové za to, že v letech 2007 až 2009 spolupracovali na kšeftování s mladými dívkami, které násilím a výhrůžkami nutili k prostituci.

Jak uvedl při odůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Petr Mráka, Sivák s Lakatošem vhodná děvčata ve věku kolem dvaceti let hledali hlavně ve východních Čechách. Pod slibem dobře placeného místa barmanky je odváželi ke Kováčovi do Chomutova a dostávali za to zaplaceno od 10 do 40 tisíc korun.

Kováč a Gabčová pak děvčata vozili do Nizozemska, kde je přinutili poskytovat sexuální služby za peníze, které dívky musely Kováčovi odevzdávat.

„Skupina si vybírala vesměs dívky bez bydliště či rodinného zázemí, které obžalovaní snadno oklamali slibem dobře placeného zaměstnání,“ řekl Mráka.

Soudce: Dívky byly oklamány

Obžalovaní se bránili tvrzení, že děvčata se stávala prostitutkami dobrovolně, což Mráka razantně odmítl.

„O dobrovolnosti se nedá hovořit. Dívky byly oklamány. Až na jednu výjimku, kdy se nepodařilo prokázat použití násilí, byla děvčata držena pod dozorem, bez možnosti jakkoliv komunikovat,“ prohlásil soudce. Připomněl zároveň, že všichni obžalovaní mohli být podle platné sazby potrestáni až dvanácti lety.

Rozsudek není v právní moci, neboť Kováč se Sivákem si ponechali lhůtu k vyjádření, zatímco Gabčová s Lakatošem se okamžitě odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám