Hlavní obsah

Podnikatel Vaškůj chycený v Rakousku opět zmizel

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odsouzený obchodník s LTO a jedna z nechvalně proslulých postav kauzy Čunek Roman Vaškůj, který před spravedlností v roce 2009 utekl do Rakouska, zmizel neznámo kam. Minulý týden přestal komunikovat se svými rodiči, od víkendu je jeho telefon vypnutý a zaslané SMS zprávy se vracejí jako nedoručené.

Článek

Nedostavil se ani na úterní jednání vrchního zemského soudu ve Vídni, který pravomocně rozhodl o vydání Vaškůje do Česka, kde si má odpykat 7,5 roku vězení za daňové úniky a kde mu za to samé hrozí ještě další soud.

„Pojal jsem podezření, že pan Vaškůj prostě utekl z obavy, že by jej Rakousko skutečně vydalo do Česka,“ řekl v pátek Právu v Rakousku žijící Philipp Janýr, který Vaškůje po loňském červnovém zadržení navštívil ve vazbě a byl s ním v kontaktu. V prosinci ho tamní úřady propustily na svobodu.

Otec odsouzeného podnikatele Josef Vaškůj Právu sdělil, že naposledy s ním hovořil minulý čtvrtek. „Nemáme o něm vůbec žádné informace. Nevíme, co je tím důvodem, jsme z toho špatní. Alespoň kdyby se nám ozval, ať víme, že je nebo není v pořádku,“ prohlásil Josef Vaškůj.

„Poslal jsem mu i SMS zprávu, která je pořád čekající, ani ji nepřevzal. A když jsem mu volal, tak tam byl hned záznamník. Je momentálně těžké říct, co s ním je,“ dodal Vaškůj.

Čeští policisté už podle informací Práva obdrželi od rakouských kolegů informaci o tom, že Vaškůj s největší pravděpodobností uprchl.

„Vzhledem k tomu, že už ani nedorazil na úterní soudní jednání, existoval předpoklad, že nebude čekat na následné vydání do České republiky a nebude mít zájem se vrátit. Proto nyní budeme reaktivovat pátrání po tomto odsouzeném, které vlastně nikdy neskončilo, dokud není fyzicky předán do ČR,“ řekla v pátek Právu mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám