Hlavní obsah

Soud poslal do vězení tři vojáky za útok na civilistu

– Tábor
Právo, Petr Pokorný

Tři vojáky poslal ve čtvrtek okresní soud v Táboře do vězení za napadení čtyřiadvacetiletého Angela Catalana z Tábora, k němuž došlo v dubnu 2008. Antonín Krátký, který sloužil v kosovské misi, by měl strávit ve vězení bez dvou měsíců čtyři roky, jeho kolegové Petr Dorocký a Jan Vala pak 2,5 roku.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Zleva, Antonín Krátký, Jan Vala a Petr Dorocký v soudní síni.

Článek

„U všech tří obžalovaných soud došel k závěru, že jejich vina je důkazně zcela prokázána,“ uvedl předseda trestního senátu Pavol Lukačejda. V odůvodnění rozsudku označil za organizátora celé akce Krátkého.

Současně ale připomněl, že při rozhodování o výši trestu soud přihlédl k jeho přiznání. Podíl na napadení nadále popírají další spoluobvinění. „Důkazy a svědecké výpovědi potvrzují, že oba dva se na činu podíleli stejně, i když menší měrou,“ poznamenal předseda senátu.

Podle státní zástupkyně Jitky Drahovzalové začal incident v dubnu 2008 v restauraci v Dražicích na Táborsku. Po předchozí hádce vojáci mladíka naložili do kufru auta a odvezli do lesa u Milevska na Písecku. Tam jej donutili, aby se svlékl, brutálně ho zbili a jeden ho navíc na krku pořezal nožem.

Vydávali napadeného za dealera drog

Pak jej naložili zpět do auta a od nejbližší čerpací stanice v Milevsku přivolali policisty. Tvrdili jim, že jde o překupníka drog. Kriminalisté ale následně celou akci vyhodnotili jinak. Všechny tři později začali stíhat pro trestné činy omezování osobní svobody, vydírání, ublížení na zdraví a Krátkého i pro jízdu v opilosti.

Za tyto činy poslal trojici vojáků soud do vězení už předloni. Vojáci se odvolali a krajský soud vrátil případ k novému projednání a nařídil vypracovat znalecké posudky. Rozsudek není pravomocný ani nyní.

Vala a Dorocký se ústy svého advokáta Kolji Kubíčka na místě odvolali, Krátký se stejně jako státní zástupkyně zatím k rozsudku nevyjádřil.

Catalano žije v současné době v Austrálii a dodnes se podle znalců nezbavil následků posttraumatického šoku. Krátký musel armádu opustit, Vala a Dorocký slouží dosud na méně důležitých místech. „Trestný čin má být potrestán. Uvidíme, jak vše dopadne,“ konstatovala v rozhovoru s Právem matka poškozeného Hana Catalano.

Reklama

Výběr článků

Načítám