Hlavní obsah

Lékaři zapomněli při operaci v těle špachtli, teď stojí před soudem

Právo, pko
Brno

Dlouhých 145 dní naprosto zbytečné bolesti si musela prožít Zdeňka Kopečková. Při operaci předloni v srpnu ji totiž lékaři v Ivančické nemocnici zapomněli v břiše téměř třiceticentimetrovou špachtli. Před brněnským soudem ve středu stanuli primář ivančické gynekologie Aleš Soukal společně se třemi sestrami, podle státního zástupce právě oni mají utrpění pacientky na svědomí. Žena se u soudu domáhá i 700 tisícového odškodnění.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Primář gynekologie Aleš Soukal (vlevo) se radí se svým advokátem.

Článek

„Trpěla jsem bolestí několik měsíců, byla to příšerná bolest, prášky nepomáhaly. Několikrát jsem přemýšlela i o sebevraždě,“ popsala krátce poté, co lékaři na svou chybu přišli a špachtli z těla odstranili, své pocity Právu Kopečková.

Po odhalení chyby se z funkce poroučel primář Soukal, který se ale pak znovu do čela oddělení vrátil, potrestány byly i tři sestry.

Sestry upozornily na špatný systém

Zásadní pochybení mělo alespoň jeden pozitivní následek, v nemocnici se změnil systém při zacházení s operačními nástroji. Obžalované zdravotní sestry totiž při svých výpovědích ukázaly, že původní systém byl dost zmatený a na případné chyby nereagoval dostatečně pružně.

„Po sterilizaci jsem kompletovala nástroje, ale protože jsem byla na pracovišti sama, musela jsem odbíhat k dalším nástrojům, které přicházely ze sálů. Že jeden nástroj chybí, jsme zjistily za devět dní, hledaly jsme všude, a když jsme ho nenašly, myslely jsme, že skončil ve spalovně s odpadem z operačního sálu. Vše jsme samozřejmě nahlásily,“ řekla u soudu jedna ze sester.

„Byla to složitá operace, v průběhu přinesli na sál další nástroje, už jsem je nestačila spočítat všechny, ale ten konkrétní nástroj jsem nikomu z lékařů nepodávala. Někdy se ale stane, že si doktor vezme nástroj sám, aniž o tom vím,“ prohlásila zase instrumentářka.

Soud nakonec jednání odročil na duben kvůli výslechu znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám