Hlavní obsah

Strýcové malou Drahušku bili klackem, protože doma "kradla" jídlo

Právo, Stáňa Seďová
Praha

V případu týrání Drahušky se objevily další otřesné skutečnosti. Odporného činu se údajně dopouštěli její zhruba dvacetiletí strýcové. Fyzicky trýzněná holčička jim musela sloužit, odklízet sníh i uhlí. Když měla hlad a vzala si jídlo, zbili ji bosou na sněhu.

Článek

Na týrání šestileté Drahušky, o kterém deník Právo informoval jako první, upozornila hostivická dětská lékařka, která kontaktovala oddělení sociálně-právní ochrany dětí v Černošicích (OSPOD). [celá zpráva]

Sociální pracovnice zavolaly vedoucí Klokánku s žádostí o místo pouze s vysvětlením, že jim babička přivede holčičku, kterou nemá ráda.

„Tak nám to sdělily a pak sem přišla ta žena, zazvonila a řekla: Máte nový příjem! Nic víc. Takže už to předání bylo dost otřesné,“ popsala Právu první setkání s Drahuškou ředitelka Klokánku ve středočeských Hostivicích Leona Koutenská.

Psychicky se rychle adaptuje. Komunikuje i s dětmi v kolektivu. Začala dokonce chodit do školky. Naštěstí je to živá holčička
ředitelka Klokánku v Hostivicích Leona Koutenská

Vychovatelky dívenku vzaly dovnitř, a protože byla ve zbídačeném stavu a špinavá, rozhodly se ji nejprve vykoupat. „Všimly jsme si, že kromě špatného psychického stavu má promodralé dolní i horní končetiny, boláky, modřiny a skvrny na chodidlech. Zavolali jsme lékařku a ta ihned nařídila převoz do nemocnice,“ vylíčila Právu děsivá zjištění Koutenská.

Bály se, že přijde o nohy

„Opravdu jsme se bály, že jí budou muset nožičky amputovat. Ale naštěstí se tak nestalo a holčičce se rány neuvěřitelně rychle zhojily a vrátila se k nám,“ popsala přijetí týrané Drahušky ředitelka Klokánku. Když vychovatelky čekaly s dívenkou na lékaře, snažily se ji uklidnit a daly jí panenku. „Řekla, že je hezká, ale pak ukázala na pomeranč a prosila, jestli by si raději nemohla vzít ten. Tak jsme jí daly hodně najíst, byla opravdu strašně hladová,“ vypráví s pohnutím.

„Ti její strýcové ji snad měli za to, že z hladu ukradla kousek jídla, vyhánět bosou na sníh a bít klacky a páskem přes záda,“ vypočítává šéfka středočeského Klokánku.

Po čtrnáctidenním pobytu v nemocnici se Drahuška vrátila do zařízení pro okamžitou pomoc dětem, kde před pár dny oslavila své šesté narozeniny. Nyní se jí podle vychovatelek už daří lépe. Jediné, co ji děsí, je to, že si pro ni přijdou strýcové a ona se bude muset vrátit do pekla, které v rodině své pěstounky prožívala.

„Psychicky se rychle adaptuje. Komunikuje i s dětmi v kolektivu. Začala dokonce chodit do školky. Naštěstí je to živá holčička,“ dodala Koutenská.

Sociální péče stále mlčí, ale podle sousedů se pěstounka malé Drahušky stará o několik dětí a její biologičtí synové, kteří se měli dopouštět tak krutého zacházení s malým děvčátkem, jsou jen těsně nad hranicí zletilosti a žijí se svou matkou ve společné domácnosti. O dva roky starší holčička, kterou sociální péče v rodině zanechala, pak údajně není sestrou malé Drahušky, ale měla by být její sestřenicí.

Vyšetřování stojí

Vyšetření případu má na starosti policejní oddělení Praha- západ, vyšetřovatelka je však nyní mimo úřad. „Na čtrnáctidenní lhůtě, o které jsem vás informovala, se nic nezměnilo,“ komentovala v úterý stručně stav vyšetřování Markéta Johnová, mluvčí policistů Praha-západ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám