Hlavní obsah

Dětská lékařka ordinovala namol opilá a pod léky, přesto léčí dál

Právo, Jaroslav Šnajdr
Nové Město na Moravě

Pětapadesátiletá dětská lékařka z Nového Města na Moravě, která v polovině letošního ledna ordinovala s více než třemi promile alkoholu v krvi, stále léčí pacienty. A to i přesto, že policie případ uzavřela jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který lékařce hrozí až rok vězení, vysoká pokuta a zákaz činnosti.

Článek

Na opilou lékařku upozornili v polovině ledna rodiče a do ordinace přivolali policisty. Lékařka tehdy nebyla schopná dechové zkoušky a krev jí odebrali až v nemocnici. Právu vzápětí přiznala, že se dlouhodobě léčí u psychiatra a alkoholem běžně zapíjela antidepresiva. Po dvoutýdenním volnu se ale začátkem února vrátila zpět do práce.

Policie přitom případ začátkem února ukončila s tím, že se dopustila trestného činu. „S lékařkou bylo vedeno zkrácené přípravné řízení, byla informována Česká lékařská komora. Státnímu zastupitelství byl předložen návrh na potrestání,“ řekla Právu mluvčí žďárské policie Jana Martincová s tím, že nyní je na tahu Česká lékařská komora (ČLK), která může na prohřešek lékařky reagovat odebráním licence, respektive zákazem činnosti a vyloučením z ČLK.

Předseda ČLK ve Žďáru nad Sázavou, lékař Pavel Jenerál, ale Právu sdělil, že zatím žádný podmět k šetření tohoto případu komora nedostala.

„Zatím nemůžeme nic takového řešit. Paní doktorka je soukromá a my nemáme oprávnění zasáhnout, pozastavit jí činnost, to může pouze policie. Můžeme pouze odebrat licenci, ale musíme k tomu mít podmět, a ten jsme ještě nedostali,“ konstatoval lékař. Promlčecí lhůta na tyto případy je u ČLK jeden rok.

"Pokud podmět dostaneme, svoláme revizní komisi a budeme se to snažit řešit co nejdříve,“ dodal Jenerál.

Reklama

Výběr článků

Načítám