Hlavní obsah

John podal trestní oznámení na firmu Dočista, která prala policistům uniformy

Právo, Jakub Troníček

Kontroverzní zakázkou za 54 miliónů na praní policejních uniforem, kterou za působení ministra vnitra Ivana Langera (ODS) dostala bez výběrového řízení firma jeho známého, se bude zabývat policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Současný šéf resortu vnitra Radek John (VV) totiž podle zjištění Práva podal v této souvislosti trestní oznámení. Audit podle něj ukázal, že společnost Dočista podnikatele Tomáše Paclíka získala zakázku nestandardně a že kromě toho své služby výrazně předražila.

Právu to potvrdil Johnův mluvčí Pavel Novák s tím, že ministerští právníci v celém procesu spatřují podezření na spáchání několika trestných činů, např. pletichy, porušování povinností při správě cizího majetku nebo zneužití pravomoci veřejného činitele.

Velmi závažné skutečnosti z auditu

„Skutečnosti vyplývající z auditu byly velmi závažné,“ odůvodnil Novák podání trestního oznámení. Firma podle něj dostala zakázku, aniž by měla adekvátní živnostenské oprávnění nebo patřičné zařízení, a samotné uzavření smlouvy bylo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

Z textu trestního oznámení podle informací Práva také vyplývá, že společnost Langerova známého za praní pro ministerstvo vnitra požadovala mnohem více peněz, než je běžné. Za kilo prádla si totiž účtovala necelých 40 korun, kdežto obvyklá cena je přitom téměř o polovinu nižší. „České republice tak vznikla škoda v řádu miliónů korun,“ konstatoval Novák.

Ministerstvo v trestním oznámení napadá také částku, kterou firma ministerstvu platila za pronájem areálu kolínské prádelny. Smlouva totiž stanovila měsíční nájemné 5000 korun, ačkoli podle posudků soudních znalců byla jeho obvyklá výše až 210 tisíc korun.

Na podezřelý byznys s praním policejních uniforem upozornil rozsáhlý forenzní audit, který zadal právě John loni na podzim.

Paclíkova firma, která zakázku získala, vznikla až v lednu 2008, tedy jen dva měsíce před tím, než s vnitrem uzavřela smlouvu. Živnostenské oprávnění na praní prádla pochází dokonce ze dne, kdy byla podepsána smlouva s ministerstvem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám