Hlavní obsah

Policisté dokázali prvnímu řidiči kamiónu manipulaci s tachografem

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zastavit jedoucí nákladní auto a vzápětí najít tachograf, vykazující právě probíhající přestávku v jízdě, se ve čtvrtek podařilo pražským dopravním policistům. Řidič slovenské společnosti se nakonec přiznal, že zařízení zmanipuloval pomocí magnetu, který policisté také našli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle dokumentů bylo při běžné kontrole vše v pořádku až do okamžiku, kdy se podívali na tachograf řidiče. „Řidič s vozidlem prokazatelně fyzicky přijel, údaje z elektronického tachografu ale vykazovaly pravý opak. Vyplývalo z nich, že auto už několik hodin stojí a řidič odpočívá,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Policisté se začali pídit, jak je to možné, jelikož data z elektronického zařízení by neměl mít řidič možnost ovlivnit. Vysvětlení se našlo v motorové části vozu. Na jedné z elektronických částí policisté našli silný magnet. Ten byl příčinou toho, že záznamové zařízení vykazovalo oproti skutečnosti hodnoty úplně jiné.

„Řidič následně přiznal, že magnet do motorové části umístil sám ve snaze zkreslit údaje a získat tím více času na jízdu. Policisté toto chování řidičů znají, ale těžko se dokazuje. Z tohoto důvodu tu hovoříme o prvním odhaleném, zadokumentovaném a sankcionovaném případu tohoto druhu na území České republiky,“ doplnil Hulan.

Unavený řidič je přitom pro své okolí v provozu velmi nebezpečný. Policisté řidiči uložili padesátitisícovou kauci, kterou uhradil na místě kontroly hotově. Dokumentaci spolu s magnetem nyní policisté pošlou ke správnímu řízení na magistrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám