Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil tresty 25 a 21 let za brutální vraždu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Výjimečné tresty v trvání 25 a 21 let pro 37letého Patrika Botlíka a 47letého Zdeňka Hulíka za brutální vraždu bezdomovce z Uherskohradišťska potvrdil ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci. Zamítl tak odvolání obou obžalovaných proti verdiktu zlínské pobočky Krajského soudu v Brně z loňského 13. prosince. Oba vrazi také musí absolvovat ústavní protialkoholní léčení.

Foto: Petr Marek, Právo

Zdeněk Hulík (vlevo) a Patrik Botlík (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Událost se stala loni 18. června v nočních hodinách. Obžalovaní, rovněž bezdomovci, tehdy v podnapilém stavu v opuštěném a neobývaném objektu bývalého cukrovaru na Uherskohradišťsku napadli ve spánku svého „kolegu“, když každý z nich ho vícekrát udeřil do hlavy, obličeje a krku dřevěnou tyčí.

Hulík nešťastníka ležícího na zemi třikrát bodnul kuchyňským nožem s čepelí dlouhou patnáct centimetrů do krku. Botlík ho zase vícekrát kopl do hlavy, dupal na jeho krk a hlavu.

Z důkazů jednoznačně vyplývá, že se jednalo o vraždu, oba obžalovaní se napadeného bezdomovce chtěli zbavit.
mluvčí soudu

Způsobená zranění vedla k jeho bezvědomí a pozdějšímu vdechnutí žaludečního obsahu, kterým se udusil. Obžalovaní chtěli mrtvolu hodit do nedaleké studny, aby zakryli stopy. Zatáhli ji ale jen před budovu, kde ji kvůli vysílení a opilosti nechali ležet. Později se Botlík vrátil na místo, kde tělo zavražděného nechali, prohledal jeho kapsy a ukradl mu 557 korun.

Botlík se u VS domáhal překvalifikování svého jednání na ublížení na zdraví nebo opilství (zákonná sazba tam činí tři až deset let), a tím mírnějšího trestu. Tvrdil, že rozhodně neměl v úmyslu vraždit. Hulík požadoval jen mírnější trest.

VS však jejich odvolání zamítl jako nedůvodné. „Z důkazů jednoznačně vyplývá, že se jednalo o vraždu, oba obžalovaní se napadeného bezdomovce chtěli zbavit. Splněny jsou i podmínky pro uložení výjimečných trestů,“ uvedl mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám