Hlavní obsah

Muž v Brně ubodal přítelkyni, vrchní soud mu potvrdil 14 let vězení

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na čtrnáct let za mříže poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Vladimíra Zárybnického (50) za to, že loni v únoru v Brně kuchyňským nožem zavraždil svou přítelkyni. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z loňského 15. prosince, proti kterému se odvolali jak obžalovaný, tak státní zástupce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vladimír Zárybnický u soudu tvrdil, že se jen bránil útoku.

Článek

Vše se odehrálo v blíže nezjištěné době mezi 8. a 14. únorem 2010. Zárybnický po předchozích hádkách s přítelkyní, která jej vyhazovala z jejího bytu, ji třikrát bodl kuchyňským nožem s čepelí dlouhou 15 centimetrů do hrudníku.

Kromě toho jí při napadení způsobil další méně závažná zranění především na hlavě a krku. Poškozená na následky bodných poranění na místě zemřela, načež její tělo obžalovaný zakryl textiliemi a byt dále užíval až do 17. února, kdy tam přijela policie.

Šlo prý o neočekávanou tragédii

Obžalovaný se u VS domáhal překvalifikování svého jednání na zločin zabití, případně ublížení na zdraví s následkem smrti a v té souvislosti nižšího trestu. Tvrdil, že žena byla opilá, napadla jej a on byl přitom sám zraněn.

Zůstalo mu prý cca deset jizev na pažích, které mu nožem způsobila. Úmrtí bylo podle něj pouze důsledkem zakopnutí o lištu a následného pádu na zem. Šlo jen o neočekávanou a neplánovanou tragédii.

Státní zástupce naopak požadoval zpřísnění kvalifikace a vyšší trest. Nejednalo se prý o afektivní situační vraždu, ale o vraždu spáchanou s rozmyslem. Nelze podle něj přehlédnout ani to, že po útoku napadená přežívala zřejmě až několik desítek minut a obžalovaný jí nepomohl, ačkoli při včasně poskytnuté pomoci mohl být její život zachráněn.

VS však argumenty ani jedné strany neakceptoval. „Z důkazů jednoznačně vyplývá, že jde o vraždu, ale nikoliv připravovanou, plánovanou. Čtrnáctiletý trest je pak přiměřený,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám