Hlavní obsah

Soud řešil případ Poláka, který do Čech pašoval pseudoefedrin

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Případ 48letého Poláka Andreje Pawla Milucha, kterého loni v červnu zadrželi celníci s dvaceti kilogramy léku Sudafed za česko-polskými hranicemi v Hrádku nad Nisou na Liberecku, začal v úterý řešit liberecký krajský soud. Miluch se zodpovídá z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a hrozí mu až dvanáct let vězení.

Foto: Barbora Silná, Právo

Polák Andrej Pawel Miluch u libereckého krajského soudu s tlumočnicí.

Článek

Obžaloba mu klade za vinu, že vloni 16. června převážel ve voze s českou státní poznávací značkou z Bogatyně do Liberce 84 tisíc kusů vyloupaných tablet Sudafed. Ty se v Česku používají k výrobě pervitinu. Zásilku objevili celníci při namátkové kontrole za hranicemi, když vozidlo zastavili. Za sedačkami ležela papírová taška a kartonová krabice, v níž léky převážel.

Miluch v úterý soudu potvrdil, že krabice převážel, ale údajně netušil, co v nich je. Hájil se ale tím, že jej k tomu využil neznámý Čech. Zásilku měl předat u libereckého obchodního centra Globus neznámým lidem a za transport vyinkasovat 200 euro.

Čekali jsme několik hodin na místě, než přijeli specialisté z Ústí nad Labem. Mezi tím mu někdo opakovaně volal na mobilní telefon. Hovor se uskutečnil asi hodinu poté, co jsme ho zastavili.
celník

„Nevěděl jsem, nedíval jsem se, co v tom je, protože to nebylo moje. Celníkům jsem se snažil vysvětlit, kam jsem měl zásilku převézt,“ konstatoval Miluch.

Podle svědků z řad celníků, kteří u soudu vypovídali, jim Miluch údajně řekl, že zásilku má předat u Globusu a dostat za ni 300 euro.

„Čekali jsme několik hodin na místě, než přijeli specialisté z Ústí nad Labem. Mezi tím mu někdo opakovaně volal na mobilní telefon. Hovor se uskutečnil asi hodinu poté, co jsme ho zastavili,“ popsal jeden ze zasahujících celníků.

Jak uvedl, vzhledem k tomu, že byly léky převezeny přes hranice, museli zasahovat oni jako celníci. Na pomoc proto nepřivolali policisty. Vysvětlil tak fakt, že se nepokusili zajistit i osoby, jimž měla být zásilka předána.

Nevidí na tom nic podezřelého

„Nemohli jsme s ním odjet z místa, proto jsme čekali na specialisty z Ústí nad Labem. Případ v té chvíli nemohli řešit ani policisté, protože příslušel nám,“ argumentoval celník na dotaz soudu.

Miluch ale u soudu trval na tom, že neví, komu měl léky předat a neviděl na tom ani nic podezřelého. V Polsku se prý dají koupit i u benzinové čerpací stanice. Někteří ze svědků, které soud potřebuje vyslechnout, nepřišli. Proto senát už dopoledne avizoval, že případ odročí.

Reklama

Výběr článků

Načítám