Hlavní obsah

Manželka odvolaného šéfa z vnitra porušila zákon. Vyhodí ji od policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jaroslava Kocíková, manželka bývalého ředitele servisní organizace Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra Milana Kocíka, musí skončit pro hrubé porušení pracovní kázně u policie.

Článek

Jak totiž Právo tento týden upozornilo, vedle svého zaměstnání ve funkci vedoucí policejního školicího a rekreačního zařízení v katastru obce Jetětice na Písecku je zároveň jednatelkou, a tedy statutárním orgánem soukromé firmy, což jí zákoník práce jako civilní pracovnici policie vysloveně zakazuje.

„V úterý byla odvolána z funkce a nyní probíhá řízení o propuštění z pracovního poměru pro hrubé porušení pracovní kázně,“ řekla Právu mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Na aktivity přišel forenzní audit

Na možné nezákonné aktivity Kocíkové přitom přišel nedávný forenzní audit společnosti Ernst objednaný ministerstvem vnitra, který probíhal v Zařízení služeb MV, u policie i u hasičů.

Auditoři zjistili, že adresa trvalého bydliště Kocíkové se shoduje s adresou statutárního orgánu soukromé společnosti. „Výsledky auditu pak dostal na starosti náš úřad vnitřní kontroly, který svým několikatýdenním šetřením podezření potvrdil,“ uvedla Kopecká.

Doplnila, že Kocíková se tak stane vůbec první zaměstnankyní, která bude muset skončit u policie v důsledku závěrů auditu ministerstva vnitra.

Auditoři přitom upozornili na stovky shod adresy zaměstnance policie s adresami soukromých firem a dodavatelů. Takto vysoké číslo podle dřívějšího vysvětlení vedení policejního prezidia způsobili především policisté působící v zahraničích misích, kteří na své jméno účtují náklady, což není nic nezákonného. Ostatní případy policejní kontrolní úřad zkoumá a není vyloučeno, že další výpovědi budou následovat.

Kocíková je polovičním vlastníkem společnosti Myo-studio, kterou spoluzaložila v roce 1995. Má jít o kosmetický salón.

Vedoucí školicího střediska se stala loni, kdy ještě patřilo cizinecké policii. Jako její civilní pracovnice sice získala od ředitele Vladislava Husáka povolení k živnostenské činnosti v rámci kosmetického salónu, ale už prý podle Kopecké zapomněla oznámit, že je také jednatelkou zmíněné firmy, což zákon neumožňuje.

Neučinila tak ani poté, co od ledna přešel objekt pod policejní prezidium a tamní Správu logistických činností.

Jak Právo už tento týden informovalo, jen tři kilometry od střediska, jemuž Kocíková až do úterý šéfovala, stojí tříhvězdičkový hotel Vltava patřící Zařízení služeb MV. [celá zpráva]

Jeho vedoucím je manžel Kocíkové a ještě do října šéf této servisní organizace ministerstva Milan Kocík. Do vedení hotelu se dostal krátce poté, co ho ministr vnitra Radek John (VV) odvolal loni v říjnu z funkce ředitele Zařízení služeb kvůli tomu, že neuhlídal své podřízené.

Kromě Vltavy dostal Kocík od nového ředitele organizace Tomáše Homoly do vínku i vedení dalšího hotelu Šumava v Kašperských Horách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám