Hlavní obsah

Svědek: Řidička BMW jela před nehodou u Prostějova přes 130 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov
Aktualizováno

Řidička osobního auta BMW, která se ve středu čelně srazila s protijedoucím autem na dálnici u Prostějova, jela podle policie výrazně vyšší rychlostí, než směla. Policii to potvrdil svědek, řekla ve čtvrtek mluvčí prostějovské policie Eva Čeplová.

Článek

"Očitý svědek, kterého žena předjížděla, uvedl, že řidička jela výrazně vyšší rychlostí, než 130 kilometrů v hodině. Kolik skutečně jela, budeme vědět až podle výsledků znaleckého zkoumání," uvedla mluvčí.

Na rychlostní silnici z Olomouce do Vyškova je povolena rychlost 130 km/hod, podle odborníků ale kvalita silnice odpovídá spíše rychlostem nižším.

Při nehodě zemřelo šest lidí, z toho jedno dítě.

Policisté zároveň vyloučili, že by příčinou nehody mohlo být náledí. "V té době kolem 08:00 bylo jasno a sucho, vozovka sice byla v levém jízdním pruhu vlhčí, ale to nebylo nic, co by řidič, který dodržuje pravidla silničního provozu, nezvládl," doplnila policejní mluvčí.

Na okraji dálnice směrem od Brna prý stálo nabourané auto

Podotkla, že policisté prověřují všechny možné verze, které by nehodu mohly pomoci objasnit. Zabývají se i informací z internetových diskusí, že údajně v době nehody stálo na okraji dálnice směrem od Brna nabourané vozidlo. "Na výzvu se nám nikdo neozval, prověřujeme všechny možné dostupné verze," doplnila. Auto BMW nezanechalo ani brzdnou stopu, technickou závadu odborníci na místě vyloučili.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Situace po tragické nehodě u Prostějova

Většina z obětí byli cizinci. „O úmrtích cizích státních příslušníků byly vyrozuměny zastupitelské úřady Ukrajiny, Panamy a Spolkové republiky Německo. Policisté také vyslechli svědky události,“ sdělila Čeplová. Policie ve čtvrtek upřesnila, že řidička BMW měla ukrajinské občanství, ale trvalý pobyt měla v Česku v Rozvadově.

Na místě zahynul jednačtyřicetiletý Němec. Druhý vůz řídil dvaašedesátiletý Čech. S ním cestovala rodina z Panamy. Muž měl 40 let, na místě zemřela také třiačtyřicetiletá matka s jedenáctiletou dcerou.

Ihned při nehodě zemřeli čtyři lidé, další dva se pokoušeli záchranáři resuscitovat, ale bezvýsledně. Škoda podle odhadů dosahuje nejméně 340 000 korun.

Rychlostní komunikaci u Prostějova považují za nebezpečnou i odborníci. Například loni se zde odehrála pětina všech dopravních nehod na Prostějovsku. Na pětadvacetikilometrovém úseku se loni stalo 119 dopravních nehod, v porovnání s předloňským rokem tam havarovalo o 17 řidičů více.

Tato koncentrace nehod je podstatně vyšší než koncentrace nehod na běžné dálniční síti u nás
Michael Vafek z prostějovského dopravního inspektorátu

"Tato koncentrace nehod je podstatně vyšší než koncentrace nehod na běžné dálniční síti u nás," řekl již dříve Michael Vafek z prostějovského dopravního inspektorátu.

Tento počet má podle něj na svědomí především nevyhovující technický stav povrchu a konstrukce silnice, která neodpovídá dálniční rychlosti. Úsek byl podle něj navržen na podstatně nižší rychlost, než kterou mohou nyní motoristé jezdit. Loni se zde dva lidé těžce zranili a 36 jich bylo zraněno lehce.

Tragická nehoda se v této části rychlostní komunikace stala také v září 2006. Pět Poláků tehdy zahynulo při srážce jejich osobního vozu s kamionem, který stál v odstavném pruhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám