Hlavní obsah

Plánovanou vraždu babičky mladík brutálně trénoval na kamarádce

Novinky, Petr Nový
Praha
Aktualizováno

V loňském roce se pražští kriminalisté zabývali 22 vraždami, z toho 20 úspěšně vyřešili. Velmi často při nich sehrával roli alkohol. Mezi nejnesmyslnější loňské případy pražské mordparty patří například příběh mladíka, který si kvůli penězům naplánoval vraždu babičky a vše vyzkoušel na kamarádce. Ta jeho útok naštěstí přežila.

Článek

Na rozdíl od 90. let, kdy pachatelé nejčastěji sáhli ke střelné zbrani, se v současnosti vracejí k nožům. Bodnořezné nástroje použil také 18letý David Chmelíček, který se pro svůj čin inspiroval filmem Sametoví vrazi, přičemž chtěl zjistit, jestli dokáže zabít člověka.

Začal ji škrtit vodítkem na psa, dokud neupadla do bezvědomí, ve kterém ji tloukl notebookem do hlavy
Josef Mareš

Rozhodl se, že nejlepší způsob, jak přijít k penězům, je někoho zabít. Původně si naplánoval, že zabije babičku. Na jakýsi rozjezd zkusil svůj záměr na o dva roky starší kamarádce. Domníval se totiž, že se bude méně bránit.

Přátelská návštěva se změnila v drama. „Začal ji škrtit vodítkem na psa, dokud neupadla do bezvědomí, ve kterém ji tloukl notebookem do hlavy. Když se začala probírat, bodnul ji nůžkami, později ještě kuchyňským nožem,“ popsal „zkušební“ počínání muže šéf pražské mordparty Josef Mareš. David Chmelíček byl odsouzen na 18 let, k útoku na babičku se už nedostal, policie ho po prvním útoku zadržela.

Žena jeho útok naštěstí přežila, v jiných případech však oběti takové štěstí neměly. Kriminalisté v Praze loni evidovali patnáct dokonaných vražd a sedm pokusů o ně.

Přesto se bilance počtu vražd v metropoli zlepšuje, loni bylo v hlavním městě nejméně vražd od roku 1989.

Příčiny poklesu vražd v Praze vidí Mareš zejména v tom, že si podnikatelé vyřizují své účty spíš přes právníky a také ve skutečnosti, že v metropoli je méně zločineckých struktur, než tomu bylo v minulosti. Připomněl také důležitost registru DNA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám