Hlavní obsah

V Krkonoších se během středy zranilo 44 lidí

Právo, Barbora Silná

Ačkoli jsou podmínky na sjezdovkách v Krkonoších stále velmi dobré, musí si lyžaři dávat velký pozor na zledovatělé plotny na sjezdovkách. V průběhu středy například museli členové horské služby na sjezdovkách ošetřit 44 zraněných.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

Právu to sdělil náčelník horské služby v Krkonoších Adolf Klepš s tím, že většina úrazů byla vážných od zlomenin horních a dolních končetin až po úrazy hlavy a páteře.

„Byl to nejhorší den v této sezóně. Sedmkrát jsme museli požádat o asistenci rychlou zdravotnickou pomoc, v jednom případě musel do hor letět vrtulník letecké záchranné služby,“ uvedl Klepš.

Nejzávažnějším zraněním v Krkonoších bylo ve středu poranění páteře po pádu patnáctileté snowboardistky v Harrachově.

„Jsou jarní prázdniny a na horách jsme zaznamenali výrazně vyšší návštěvnost než v jiných obdobích. S tím následně souvisí i mnohem větší frekvence lyžařů a snowboardistů na sjezdových tratích. Kromě toho jsou povrchy sjezdových tratí velice tvrdé. Proto je nutné, aby všichni přizpůsobili rychlost i styl jízdy těmto podmínkám a dodržovali Desatero zásad FIS pro bezpečnost na sjezdovkách,“ apeloval na návštěvníky Krkonoš náčelník Klepš.

Reklama

Výběr článků

Načítám