Hlavní obsah

Za loupež, která skončila smrtí starce, půjdou mladíci na čtyři a pět let do vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Za loupež, která skončila smrtí 82letého muže, si ve čtvrtek u Krajského soudu v Plzni vyslechli ortel dva mladíci. Devatenáctiletý Petr Orht z Chebka půjde na pět let do vězení, jeho o dva roky mladší parťák si odsedí čtyři roky.

Článek

„Hoši se vydali na prázdninové dobrodružství do Prahy. Záhy jim došly peníze, a tak si vytipovali bezbranného starého člověka, který nebude klást odpor,“ řekla předsedkyně senátu Iveta Zítková.

Smrt seniora podle soudkyně zvyšuje škodlivost jednání obou pachatelů. „Uložené tresty by měl být generální prevencí tak, aby to odradilo další mladé lidi od přepadávání starých lidí, které se v poslední době rozmáhá,“ dodala soudkyně.

Mladíci přepadli muže v červenci loňského roku v Praze 4. Počíhali si na něho za bílého dne v parku. Podle žalobce se na loupeži domluvili. Na Orthovo znamení se mladší z dvojice rozběhl za mužem, který šel o holi a nesl igelitovou tašku omotanou kolem své dlaně.

„Přiskočil k němu zezadu a vytrhl mu tašku z ruky, přičemž muž upadl na záda. Po získání tašky, ve které měl poškozený platební kartu, osobní doklady, lahev s pitím, cigarety a ještě další drobnosti, oba pachatelé z místa utekli,“ popsal loupež státní zástupce.

Oloupený stařec skončil v Thomayerově nemocnici se zlomeninou pažní kosti a krčku stehenní kosti. V důsledku těchto zranění, ke kterým se přidaly ještě další zdravotní komplikace, po několika dnech zemřel.

Pachatelé se později pokusili z odcizené platební karty vybrat peníze, ta však byla již zablokována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám