Hlavní obsah

Soud vyzval romského expolicistu Barkóciho, aby se vrátil do vězení

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Nejpozději do příštího čtvrtka se musí bývalý policista Martin Barkóci z Ostrova nad Ohří vrátit zpátky do vězení. Krajský soud v Plzni ho tento týden vyzval k nástupu do výkonu trestu, který mu před rokem přerušila exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Foto: Martin Polák , Právo

Martin Barkóci při nástupu do věznice na konci října loňského roku.

Článek

„Výzvu obdržel v úterý. Do sedmi pracovních dní musí nastoupit zpátky do vězení,“ potvrdila Právu mluvčí plzeňského soudu Alexandra Vaňková.

Barkóci neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu (NS) stejně jako Kovářová, která v jeho prospěch podala stížnost pro porušení zákona. Exministryně navíc využila svého práva z titulu funkce a expolicistovi přerušila výkon trestu do verdiktu NS. Ten loni v listopadu rozhodl, že původní rozsudek, kterým byl Barkóci odsouzen za krytí zločinu na tři roky, platí. Barkócimu tak zbývá odsedět ještě dva roky a devět měsíců.

Barkóciho letos v lednu zaměstnala karlovarská městská společnost KV City Centrum na doporučení prvního náměstka karlovarského primátora Jiří Kotka (Alternativa), který se v minulosti společně se senátorem Janem Horníkem (STAN) marně snažili zvrátit rozhodnutí soudů o Barkóciho vině.

Kauza, o které Právo informovalo jako první a na jejímž konci byl v říjnu 2009 nástup Barkóciho do vězení, začala v prosinci 2007, kdy dva Romové Julius Horváth a Milan Pačan napadli v Ostrově muže a bili ho násadou od lopaty do obličeje a hrudníku. Barkóci, jenž přijel na místo jako policista, se pak případ snažil ututlat.

Vyšetřování by skutečně vyšumělo do ztracena, nebýt odposlechu telefonů Horvátha a Pačana, které měli napíchnuté detektivové z protidrogové centrály kvůli podezření z distribuce heroinu.

Z některých hovorů vyplynulo, že oběma Romům z bryndy pomáhal právě Barkóci Ten původně dostal u plzeňského krajského soudu za krytí rasově motivovaného zločinu čtyři roky, ale pražský vrchní soud v odvolacím řízení trest o jeden rok snížil, když vypustil formulaci o rasově motivovaném podtextu.

Reklama

Výběr článků

Načítám