Hlavní obsah

Sexuální postrach žen z Moravy a Slezska dostal 10 let

Právo, hon
Ostrava
Aktualizováno

Za znásilnění a vydírání pěti dívek a žen na pěti místech Moravy a Slezska byl Miroslav Darebník odsouzen na 10 let do vězení. Ženy přepadl loni v červnu během pouhých dvou dnů. Nejmladší z obětí bylo jedenáct let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Miroslav Darebník

Článek

Soud uznal Darebníka ve všech pěti případech vinným ze znásilnění, případně z pokusu o tento trestný čin, ve třech případech navíc i z vydírání, protože svým obětem hrozil fyzickou likvidací v případě, že proti němu budou svědčit.

Kromě desetiletého trestu soud muži uložil takzvanou zabezpečovací detenci. „Podle znalců trpí patickou sexuální agresivitou s výraznými prvky exhibicionismu,“ řekl v odůvodnění rozsudku soudce Martin Kaňok.

Uložení zabezpečovací detence znamená, že po odpykání trestu odnětí svobody bude Darebník umístěn za mřížemi v detenčním ústavu, ze kterého se nedostane dříve, než dostane lékařské potvrzení, že už není pro společnost nebezpečný. Není tedy vyloučeno, že tam bude do konce života.

Rozvedený otec dvou dospívajících dcer, kterému soud už v roce 2001 kvůli exhibicionismu nařídil sexuologickou léčbu, se částečně přiznal.

„Z větší části se ty události staly tak, jak je napsáno v obžalobě,“ řekl s tím, že některé detaily si nepamatuje. Jak už to při výsleších sexuálních delikventů bývá, ani Miroslav Darebník si nepamatuje zejména ty detaily, které mu nejvíce přitěžují.

Opsal si údaje ze žákovské knížky

Případ pěti přepadených a znásilněných dívek, z nichž dvě ještě neměly ani patnáct let, vzbudil loni v červnu velkou pozornost médií. Tehdy neznámý pachatel nejprve 15. června přepadl v Kopřivnici ve výtahu jedenáctiletou školačku a donutil ji k orálnímu sexu.

„Potom po ní žádal předložení žákovské knížky, ze které si opsal její osobní údaje a hrozil, že si ji najde, pokud se někomu svěří,“ stojí v obžalobě. Znásilněná dívenka dosud trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Jen o několik hodin později pak deviant znásilnil sedmnáctiletou dívku ve Valašském Meziříčí. Na druhý den pak nutil v Holešově a v Kroměříži k sexuálnímu uspokojení další dvě děvčata ve věku 12 a 18 let a zaútočil také na dospělou ženu, kterou si vyhlédl nedaleko koupaliště v Bystřici pod Hostýnem. Od útoku ho neodradilo ani to, že žena byla na procházce se svým malým dítětem. V posledním případě ale nejde o dokonané znásilnění, protože žena začala křičet a pachatel z místa činu utekl.

Třiačtyřicetiletý Darebník byl v minulosti čtyřikrát trestán za činy se sexuálním podtextem - obnažoval se na veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám