Hlavní obsah

Býk na Břeclavsku utekl z ohrady, pátrání po něm je zatím marné

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Hasiči, policisté i myslivci hledají u Velkých Pavlovic na Břeclavsku býka, který se rozhodl vydat za svobodou. Dobytče v úterý navečer přeskočilo ohradu a uteklo. Pátrání bylo zatím marné, údajně se skrývá ve špatně prostupném porostu.

Článek

Podle zaměstnanců Zemědělského družstva Velké Pavlovice se býk splašil při práci ve chlévech, rozběhl se, přeskočil ohradu a uprchl mimo areál.

“Ohrada byla vysoká, měla by stačit, musel být obzvlášť divoký,” komentovali pracovníci družstva útěk. Okamžité pronásledování napovědělo dost o směru prchajícího zvířete. Tři sta kilogramů živého masa zamířilo do sadu směrem k dálnici.

“V tu chvíli byli alarmování hasiči i policisté. Operační středisko vyslalo do akce profesionální hasiče z Hustopečí a dobrovolnou jednotku z Velkých Pavlovic. Dostali za úkol zvíře najít a zabránit mu dostat se na nedalekou dálnici D2. Tam mezitím policisté nechali instalovat omezení rychlosti,” řekl Právu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Hasiči do akce vyrazili v úterý odpoledne, vzlétnout měl i policejní vrtulník s termovizí, ten ale nakonec na pomoc nepřiletěl. “Pátrací akce, do které si pracovníci družstva přizvali myslivce, nakonec neskončila úspěchem a hasiči se po devatenácté hodině vrátili na základny,” doplnil Haid.

Lov na býka pokračuje i ve středu. “Máme tam všechny lidi, které jsme mohli sehnat. Hlídáme, aby se nedostal k dálnici. Víme kde je, ukrývá se v neprostupných částech sadu nedaleko dálnice,” řekl Právu výkonný ředitel družstva Štefan Greguš. Na místě je opět připravený také myslivec.

U Velkých Pavlovic se nejedná o první podobný případ výletů hovězího. Na začátku srpna minulého roku podniklo výpravu do přírody i tele, které cestou stačilo vyvolat chaos na dálnici i silnici. Jeho toulky tehdy ukončil pohotový hasič, který mu zakryl oči kabátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám