Hlavní obsah

Muž podpálil dřevěný domek, kde spala čtyřčlenná rodina

Právo, René Chvalina

Kriminalisté v úterý obvinili dvaačtyřicetiletého muže z České Třebové z pokusu o čtyřnásobnou vraždu. Ten ze třetího na čtvrtého února zapálil v místní části České Třebové – Lhotka dřevěný domek, v němž spali tři dospělí a dvanáctiletý chlapec. Podle Milana Šimka z krajské kriminální policie v Pardubicích je pachatel již ve vazbě a hrozí mu až dvacet let za mřížemi nebo dokonce trest výjimečný.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obviněný muž si v opilosti vzal ve svém nedalekém domě v sousedství plechovku s acetonem a u čerpací stanice si navíc koupil do PET láhve benzín. Směsí obou hořlavých látek pak polil verandu a vstupní dveře domu, zapálil je a utekl,“ upřesnil Právu v úterý kriminalista Šimek.

Všem obyvatelům hořícího domu se jen s obrovským štěstím podařilo před ohnivým peklem uniknout. Dvanáctiletý chlapec před plameny vyskočil z domu z výšky čtyř metrů bez zranění. Jeho babička, která ho následovala, však takové štěstí neměla a při pádu se těžce zranila. Otci a dědovi se podařilo požár lokalizovat ještě před příjezdem hasičů. Nicméně za svůj život mohou děkovat i požárním hlásičům, které byly instalovány v domě, a při požáru je probudily ze spánku.

Pachatele našel policejní pes

Muž, který domek podpálil, chtěl po činu zahladit stopy, boty například odhodil do řeky. Policisty však přímo k pachateli zavedl policejní pes Kája. K usvědčení muže pomohly i záběry bezpečnostních kamer na zapáleném domě a u benzinové pumpy. Muž se k činu přiznal. K jeho psychické labilitě údajně přispěl i nedávný rozchod s přítelkyní.

Za čtyřnásobnou úkladnou vraždu ve stádiu pokusu hrozí obviněnému 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Spory s hospodou

Podle kriminalistů byla motivem činu odplata za stížnosti majitelů domku na sousední pohostinství nazývané klub, kam muž často chodil. Vztahy rodiny zapáleného domu a majitelů pohostinství včetně štamgastů byly podle svědectví dlouhodobě napjaté.

Pachatel kriminalistům rozhodně nebyl neznámou osobou. Byl totiž již osmnáctkrát soudně trestán, hlavně za majetkovou, ale i za násilnou trestnou činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám