Hlavní obsah

Policejní Rambo zaplatí každý den stovku za zakázaná anabolika

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Stokorunu denně po dobu osmi měsíců (celkem 24 tisíc korun) bude splácet státu jako trest za držení zakázaných anabolik dnes již bývalý policista Jiří Prokopec. V úterý o tom rozhodl rokycanský soudce David Svoboda, který dvaadvacetiletého svalovce uznal vinným z přečinu výroby a nakládání s látkami s hormonálním účinkem. Rozsudek je pravomocný, žalobce i expolicista se na místě vzdali práva na odvolání.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicista Jiří Prokopec (vpravo) u soudu se svým obhájcem

Článek

Prokopce, ještě jako příslušníka policejního oddělení v Rokycanech, zadrželi detektivové z policejní inspekce loni v květnu při akci s krycím názvem Rambo. Při následné domovní prohlídce u něho našli větší množství anabolik, která jsou na seznamu zakázaných látek.

„Konkrétně lahvičku s 250 miligramy testosteronu, tablety léku Naposin, tablety léků Provironum a tablety léků s účinnou látkou klomifen,“ vyjmenoval státní zástupce Roman Šusťáček.

Sám Prokopec se u soudu k držení anabolik doznal a prohlásil, že toho lituje. „Aktivně cvičím a v jednom období u mě došlo ke stagnaci růstu svalové hmoty. Tak jsem chtěl vyzkoušet tyhle podpůrné prostředky. Objednal jsem si je přes internet a užíval asi tři týdny. Když jsem neviděl zlepšení, přestal jsem je brát a z hlavy mi úplně vypadlo, že je mám doma,“ řekl Prokopec, který nastoupil k policii v listopadu 2008.

Je to dostačují trest k nápravě.
soudce

O tom, že se jedná o zakázaná anabolika, podle svých slov věděl. Soudci také řekl, že celá ta věc mu zasáhla do profesního života.

„Odešel jsem od policie a měl nakročeno k hasičskému záchrannému sboru. Tam už jsem to ale ani nezkusil,“ dodal Prokopec, který nyní pracuje jako strážný u soukromé bezpečnostní služby.

Soudce nakonec rozhodl, že za své provinění bude Prokopec platit. “Je to dostačují trest k nápravě,“ uvedl v odůvodnění rozsudku. Zabýval se také návrhem obhájce, který pro svého klienta požadoval podmíněné upuštění od potrestání.

Společnosti mohl být prospěšný

„Je to člověk, který by podle mého názoru mohl být společnosti velmi prospěšný vzhledem k jeho snaze realizovat se v záchranných složkách. Najde se u něho více pozitivních věcí než těch negativních,“ prohlásil advokát. Podle soudce ale podmínky proto splněny nebyly.

„Jednak to množství zajištěných anabolik bylo desetkrát vyšší než je hranice pro trestní stíhání a navíc pracovní posudek obviněného za jeho působení u policie není příliš příznivý,“ zdůvodnil soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám