Hlavní obsah

Loupil převlečený za mumii, svoji tvář skrýval i u soudu

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Ze série loupeží v bankách, přepadených během několika měsíců roku 2009 a 2010, se od pondělka před ostravským krajským soudem zodpovídá bývalý strážník Stanislav Drobný. Loupeže tehdy vzbudily velkou pozornost médií vzhledem k neobvyklému maskování, které pachatel použil. V některých případech si totiž obličej omotal bílými obvazy, takže si od kriminalistů vysloužil přezdívku Mumie.

Článek

Stejně jako při svém zatčení, ani před soudem nechtěl Drobný vypovídat. Při příchodu do soudní síně skrýval svoji tvář před fotoaparáty novinářů a před kamerami.

První loupeže se strážník podle obžaloby dopustil v dubnu roku 2009 ve Frýdku-Místku, poslední v únoru loňského roku. Policie ho zadržela loni v květnu. Kromě několika bank přepadl také herny. Ve všech případech se maskoval a používal nůž.

Vzal si jako rukojmí ženu s dítětem

Při přepadení pobočky GE Money Bank v Ostravě-Zábřehu si vzal dokonce jako rukojmí zákaznici s malým dítětem.

„Maskoval se bílým obvazem. Přistoupil s nožem k náhodné zákaznici, která držela v náruči dítě, a sdělil jí, že toto je přepadení. Potom jí přiložil ke krku nůž,“ stojí v obžalobě. Zaměstnankyně banky mu ve strachu, že lupič zákaznici a jejímu dítěti ublíží, vydala více než 85 tisíc korun v hotovosti.

Další závažné loupeže se podle obžaloby dopustil předloni 16. července, kdy zaměstnankyni banky s nožem na krku donutil k vydání 122 tisíc. Žena dosud trpí posttraumatickou stresovou poruchou a podle lékařů bude mít psychické problémy ještě několik let.

Loupil kvůli automatům

Strážníka, který má bydliště na Frýdecko-Místecku, zatkla zásahová jednotka policie loni na jaře. Vyšlo najevo, že na šikmou dráhu se dostal kvůli automatům. Svoji výplatu dokázal prohrát za jediný den, potom si půjčoval peníze, a aby je nemusel vracet, nahlásil, že ho někdo přepadl.

„Byl to průměrný strážník, který nijak nevybočoval z řady. Na první pohled šlo o klidného a nekonfliktního člověka,“ řekla tehdy o zadrženém kolegovi mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová.

Hlavní líčení s lupičem je naplánováno do konce tohoto týdne. Zatím se neví, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám