Hlavní obsah

Za okradení rodiny při povodních bude mladík 3,5 roku za mřížemi

– Liberec • Aktualizováno
Právo, Barbora Silná

Tři a půl roku ve věznici s dozorem má za rabování při povodni podle rozsudku Okresního soudu v Liberci strávit 26letý Ondřej Riedl z Bílého Kostela na Liberecku. Senát ho v pondělí odpoledne uznal vinným z krádeže v době živelné pohromy za to, že vloni 17. srpna okradl postiženou rodinu o dávky v hmotné nouzi v Chrastavě na Liberecku.

Foto: Barbora Silná, Právo

Odsouzený muž u libereckého soudu

Článek

Soud Riedlovi uložil také uhradit poškozené rodině odcizenou částku ve výši 45 tisíc korun. Obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Státní zástupkyně navrhla pro Riedla trest ve spodní hranici trestní sazby. Uznala sice polehčující okolnost, že se k činu doznal, ale připomněla, že se jej dopustil v době podmínečného propuštění za trestný čin loupeže.

Když jsem viděl krabičku, tak jsem se podíval a byly tam peníze, ty jsem vzal.
odsouzený muž

V odůvodnění rozsudku předseda senátu Lukáš Korpas řekl, že sice obžalovaný vyjádřil lítost a příslib, že peníze uhradí, ale dodnes se jim osobně neomluvil a ani se zatím nesnažil alespoň část peněz vrátit. Zároveň soudce zdůraznil, že muž ukradl peníze rodině, kterou dobře znal a věděl, v jak zoufalé situaci je.

„Pomáhal jsem rodině Srbových v době povodní. V jeden den jsem se u nich zastavil a šel se převléci do ložnice. Jsem zvědavý člověk. Když jsem viděl krabičku, tak jsem se podíval a byly tam peníze, ty jsem vzal,“ přiznal u soudu Riedl. Všechny peníze následně prohrál podle svých slov v herně. Když mu rodina Srbových začala posílat SMS zprávy, aby peníze vrátil, zavolal na tísňovou linku 158. Policistům se následně při výslechu přiznal.

Rodina Srbových mladého muže znala od dětství a důvěřovala mu. „Bylo to pro nás hrozně těžké, protože u nás spal odmalička. Nečekali jsme to, byly to naše jediné peníze,“ popsala poškozená Stanislava Šteklová, která žije v domě s rodiči jako samoživitelka se synem. Její matka Věra Srbová soudu popsala, že Riedl u nich byl v době povodní pomáhat dvakrát.

Chce peníze co nejdříve vrátit

„Nejprve přišel hned v neděli po povodni. Pak se objevil za týden znovu, že jde na kafe. Pod záminkou, že se jde převléci, vzal v ložnici v krabičce po babičce 45 tisíc, které jsme dostali jako dávku v hmotné nouzi,“ popsala Srbová. Během hodiny jsme na to přišli. Odsouzený muž u soudu řekl, že rodině peníze vrátí. Jeho matka prodala v Chrastavě dům.

„Kvůli záruce chce počkat půl roku od prodeje, ale potom jim z prodeje domu peníze vrátím,“ konstatoval Riedl, který je nezaměstnaný. Podle svých slov by částku chtěl rodině vrátit v dubnu. Ve svém závěrečném slovu pak řekl, že ho mrzí, co udělal a byl by rád, kdyby mohl rodině peníze co nejdříve vrátit.

Liberecký soud už řešil druhý případ rabování při povodni. Vloni v prosinci poslal do vězení tři Poláky, kteří se snažili ukrást v povodní postižené Raspenavě naftu ze zaparkovaných vozidel. Poláci se proti rozsudku odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám