Hlavní obsah

Muž cihlou ubil exmanželku a zapálil ji, u soudu to popírá

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Pomocí cihly ubil Jan Ryška loni v červnu v Horních Bludovicích na Karvinsku svou bývalou manželku. Potom ji podle obžaloby naložil do auta a zapálil ji, aby zakryl stopy. Policistům se po zatčení přiznal. V pondělí ale u ostravského krajského soudu přiznání stáhl a prohlásil, že ženu našel už mrtvou a v autě ji pak zapálil proto, aby na něj nepadlo podezření.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovaného Jana Ryšku k soudu.

Článek

Podle obžaloby Ryška zavraždil manželku kvůli osobním a majetkovým sporům. „Nejprve do ní prudce strčil, až upadla na zem. Potom ji se záměrem usmrtit nejméně pětkrát udeřil cihlou do pravé části hlavy,“ řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Tělo pak naložil do auta, které převezl o dva kilometry dále a zapálil ho. Při požáru se auto samovolně rozjelo a po několika desítkách metrů narazilo do sloupu elektrického vedení.

U soudu obžalovaný prohlásil, že svou bývalou ženu nezavraždil. „V obžalobě jsou výmysly, které se nezakládají na pravdě,“ řekl Ryška. U soudu přečetl několikastránkovou řeč, ve které popsal dlouholeté soužití se svou manželkou, se kterou měl plno sporů. V posledních letech žili rozvedení manželé odděleně. Žena, která se živila jako taxikářka a byla vášnivou chovatelkou ušlechtilých psů, ho jezdila navštěvovat a starala se mu o jeho psy.

Měla pootevřené oči, ležela na boku a měla u pusy krev. Nevěděl jsem, co dělat, napadlo mne, že ji dám do auta a odvezu, abych nebyl podezřelý.
obžalovaný

V osudný den se mu údajně při návštěvě exmanželky udělalo špatně. „Měl jsem tmu před očima a chtělo se mi zvracet. Musel jsem na záchod,“ řekl. Když se pak vrátil na dvůr, našel tam ženu podle svých slov ležet bez známek života.

„Měla pootevřené oči, ležela na boku a měla u pusy krev. Nevěděl jsem, co dělat, napadlo mne, že ji dám do auta a odvezu, abych nebyl podezřelý. Napadlo mne, že asi zakopla a spadla, když utíkala uklidnit psy,“ řekl.

Policisté přišli druhý den

Ženu pak naložil do auta a odvezl ho do Horních Bludovic, kde ho nechal stát na parkovišti. Pak odešel zpátky domů. „Pořád se mi to honilo hlavou,“ řekl. Nakonec vzal v noci kanystr s benzínem a šel auto zapálit. Na druhý den si pro něj přijeli policisté. Zpočátku zapíral, později se ale přiznal.

Hlavní líčení bude pokračovat v následujících dnech výslechy svědků a soudních znalců. Rozsudek by mohl být vynesen v průběhu tohoto týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám