Hlavní obsah

Stíhaná malířka se musela předčasně pakovat z plzeňské galerie

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Pouhé tři dny trvala výstava malířky a grafičky z jižního Plzeňska v galerii Studijní a vědecké knihovny v Plzni. Po úterní velkolepé vernisáži organizátoři výstavy osmatřicetiletou umělkyni v pátek požádali, aby prezentaci svých děl předčasně ukončila.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vernisáž své výstavy si stíhaná malířka (se zakrytým obličejem) užívala.

Článek

Důvodem je její trestní stíhání za podvod, o kterém vedení galerie nemělo tušení  a dozvědělo se o něm až ve čtvrtek z informací v médiích, kdy na to upozornil jako první deník Právo. .

“Autorka vyhověla žádosti pořadatelů a pátečním dnem ukončí výstavu, které byla původně plánovaná až do 25. února. Požádali jsme ji o to proto, že by její kauza mohla být spojována s jménem naší galerie,“ uvedla náměstkyně ředitelky knihovny Magda Šrajbová s tím, že pokud bude malířka zproštěna obvinění, je galerie připravena poskytnout jí nový termín prezentace.

Měla pořizovat kopie známých děl na prodej

Malířku zatkli loni v září zatkli detektivové  z útvaru pro boj s organizovaným zločinem pro podezření, že spolupracovala s gangem podvodníků s uměleckými díly. A právě tato absolventka studijního oboru výtvarná kultura na Západočeské univerzitě dokázala věrně napodobit díla Vuillarda, Bonnarda, Chagalla a dalších známých malířů. Těmto kopiím pak další z party podvodníků  přidal trochu stáří ve speciální peci. Falzifikáty pak prodávali jako pravé v zahraničí za miliónové částky.

V Evropském Domě v Plzni stíhaná malířka vystavovala vlastní obrazy, a to hlavně grafiky, na které se specializuje. O svém problému se zákonem ale mluvit nechtěla a zpravodaji Práva odmítla na cokoliv odpovídat.

„Když jsme s ní v pátek měli pohovor, tak prohlásila, že se nedopustila trestné činnosti, tak  jak jí je podsouvána v tisku,“ uvedla Šrajbová.

Policisté obvinili v souvislosti s podvody při obchodování s uměleckými předměty čtyři muže a jednu ženu. Právu se podařilo také zjistit, že české podvodníky byl napojen německý občan ze Straubingu, který měl zajišťovat prodej padělků sběratelům po Evropě. Ten je za to vyšetřován v Německu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám