Hlavní obsah

Miminko, odložené ve Znojmě, dostalo jméno po lékaři a dni nalezení

Právo, Milan Vojtek
Znojmo

Příjmení podle dne narození a křestní jméno lékaře, který mu vypsal rodný list, ponese novorozeně nalezené ve čtvrtek v chodbě panelového domu ve Znojmě. Matka je tam odložila jen pár hodin po narození.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Pavel Čtvrtek je zatím pod dohledem přístrojů.

Článek

Prcek měřil 50 centimetrů a vážil 3,9 kilogramu. Narodil se asi tři čtyři hodiny před převozem do nemocnice. ”Když jej přivezli, byl podchlazený, jeho tělesná teplota byla dvaatřicet stupňů, takže jsme ji museli velmi opatrně zvyšovat. Jinak byl ale v pořádku a bylo vidět, že jej odrodil někdo, kdo již zkušenosti má. Pupeční šňůra byla odstřižena odborně,” řekl Právu lékař a současně mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Informace o stavu novorozence má ze všech nejlepší, zrovna totiž sloužil, a tak jej od posádky záchranky přebíral. ”Když jsme vypisovali záznamy, příjmení jsme zvolili podle dne, hledání jména vyřešily sestry, prý ať nese jméno podle někoho ze sloužících zdravotníků, a protože jsem tam byl jediný mužský, jmenuje se po mě Pavel,” dodal mluvčí.

Podle primáře Petra Bloudíčka nasadili dítěti antibiotika, aby potlačili nastupující infekční onemocnění, u novorozenců ne neobvyklé. Po splnění všech podmínek bude moci malý Pavlík jít k náhradním rodičům.

”Nemohlo tady být dlouho, určitě ne,” řekla obyvatelka domu na znojemské Gagarinově ulici. ”To vám povím, co to muselo být za matku, když dítě takto odložila? I když, na druhé straně, taky to mohlo skončit jinak. Pořád je nechala tady, kde mělo šanci na přežití, našlo se brzy. Taky je mohla hodit někam do popelnice,” dodala.

”Když mi ohlásili, že k nám vezou nalezené novorozeně, představoval jsem si, co mě asi čeká. V duchu jsem si představil ty případy nálezů zubožených dětí v popelnici a podobně, ale chlapečkovi se zjevně po porodu dostalo náležité péče. To nebyl případ, kdy chce matka dítě zabít. Dala jej tam, aby se dostalo k lidem,” dodal mluvčí.

Žena z domu se domnívá, že matka zřejmě byla přesvědčena, že se z chodby vstupuje do nehtového studia a na pedikúru a proto dala dítě ke dveřím.

Podle policie měla do domu kolem šestnácté hodiny vstoupit s dítětem asi pětadvacetiletá žena v béžovém kabátu či bundě. Neoblečené dítě ponechala za sloupem ve vstupní části chodby. ”Miminko nebylo oblečené, mělo holé tělíčko. Bylo zabalené do osušky a deky a leželo na zemi za vstupními dveřmi,” popsala okolnosti nálezu mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová.

Po matce policisté pátrají, doufají, že si i někdo z veřejnosti povšimne ženy, která po těhotenství nechodí s dítětem. K tomu by mohly posloužit i zveřejněné fotografie osušky a ručníku, do nichž bylo dítě zabaleno.

Ani policie nepředpokládá, že by snahou matky bylo dítěti ublížit. To by je nezanechala tam, kde byla velká pravděpodobnost jeho rychlého objevení. Případ ale šetříme pro podezření z trestného činu opuštění dítěte nebo svěřené osoby,” dodala mluvčí policie.

Událost rozvířila i debaty o potřebnosti babyboxu ve druhém největším městě kraje. ”Také my nad tím uvažujeme, v souvislosti s pokračující rekonstrukcí nemocnice se o babyboxu debatuje. Otázkou ale je, jestli má význam v zařízení, které je umístěno stranou města. Možná za úvahu spíše stojí řešit babybox ve městě, třeba ve spolupráci s městskou policií,” nastínil mluvčí nemocnice možné řešení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám