Hlavní obsah

Moravskoslezský zastupitel byl obžalován z mnohamiliónového podvodu

Právo, Aleš Honus

Z mnohamiliónového bankovního podvodu je obžalován bývalý radní za ČSSD a dosavadní člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje Jan Stoklasa. Obžalobu podal krajský státní zástupce v průběhu tohoto týdne. Škoda, kterou měl krajský politik spolu s dalším obžalovaným bance způsobit, je vyčíslena na 14,5 miliónů korun.

Foto: Archiv, Právo

Jan Stoklasa

Článek

Spolu s Janem Stoklasou před trestním senátem usedne jeho kolega ze zkrachovalé firmy First North Business (FNB) Arnošt Kuděla. Oběma hrozí v případě odsouzení až deset let vězení.

„Obžalovaným je kladeno za vinu, že při žádosti o úvěr v bance předložili fiktivní faktury na odběr zboží, které měly sloužit jako jištění úvěru. Šlo o úvěr ve výši 19,5 miliónů, ze kterého nebylo splaceno 14,5 miliónu,“ uvedl státní zástupce Petr Kondělka. Na podvod se podle něj přišlo poté, co banka oslovila odběratele, kteří byli uvedeni na předložených fakturách, a ti sdělili, že žádné zboží neodebrali. Krátce po odčerpání peněz z banky změnila firma majitele a skončila v konkursu.

Kvůli policejnímu vyšetřování loni v lednu ČSSD vyškrtla Jana Stoklasu z kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny. Ve stejné době politik i dobrovolně rezignoval na post radního a později podle ČTK požádal i o přerušení svého členství ve straně.

Podezření z podvodu odmítá. „Necítím se vinen. Nebyl jsem informován o tom, co se ve firmě děje,“ řekl v pátek Právu. Podle něj je sice pravda, že podepsal úvěrovou smlouvu, vůbec ale prý netušil, že firma v bance předkládala falšované doklady. Dodal, že vůči němu bylo také zahájeno insolvenční řízení a dluh bude muset i zaplatit. „Ale nevím, z čeho to zaplatím. Musím upřímně říct, že ty peníze nemám,“ řekl Stoklasa.

O rezignaci na křeslo krajského zastupitele ani poté, co byl obžalován, neuvažuje s tím, že se vinen necítí. Dotaz, zda z politiky odejde v případě, že bude odsouzen, považuje za předčasný. „Na to vám zatím nedokážu odpovědět,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám