Hlavní obsah

U Vodňan se srazily vlaky, jedna žena zemřela

Vodňany
Aktualizováno

K železniční tragédii došlo ve středu ráno ve Vodňanech u stanice Vodňany - Pražák. V 8:14 se tam srazil osobní vlak s vlakem manipulačním. Jedna starší cestující zemřela, dalších 10 lidí je zraněno, z toho pět těžce.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Osobní vlak po srážce s nákladním u Vodňan

Článek

Do nemocnice bylo převezeno 12 lidí. V osobním motorovém vlaku se dvěma vagony cestovalo několik desítek lidí. Většina lidí se zranila pádem při nárazu vlaků do sebe.

Podle policie za srážku zřejmě může strojvedoucí osobního vlaku. Také podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala je pravděpodobnou příčinou nehody selhání lidského faktoru.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Osobní vlak po srážce s nákladním u Vodňan

"Strojvedoucí osobního vlaku pravděpodobně nevyčkal příjezdu manipulačního vlaku a pokračoval v jízdě směr Číčenice. Přesné určení příčin a okolností vzniku nehody bude známo po ukončení vyšetřování," uvedl Drápal. Policie a drážní inspektoři vyslýchají oba strojvedoucí.

Osobní vlak z vodňanského nádraží vyjel zřejmě dřív, než podle jízdního řádu měl, řekl ČTK mluvčí ČD Cargo Roman Jandík. ČD Cargo v protisměru manipulovalo s nákladními vozy, které měly do odjezdu osobního vlaku vjet na boční kolej. To už ale nestihly a za nádražím se srazily s osobní soupravou Regionova.

Bystrý strojvedoucí začal couvat, zmenšil tak náraz

Strojvedoucí manipulačního vlaku ještě stihl zařadit zpětný chod a couval, tím výrazně eliminoval sílu nárazu. Strojvedoucí vyvázl bez zranění, jeho kolega byl zraněn lehce.

Hasiči museli některé z nich z vagonu vynést na nosítkách a kolečkových křeslech. Nemuseli použít speciální vyprošťovací hydraulické zařízení. "Na místo byla povolána také psycholožka Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, která poskytla psychologickou pomoc strojvedoucímu osobního vlaku," uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Škoda byla odhadnuta na 5 260 000 Kč, z toho pět miliónů za osobní vlak, 250 tisíc Kč za nákladní vlak a10 tisíc Kč za trať.

Silný náraz vlaky odrazil několik desítek metrů od sebe.

"Osobní vlak jel z Volar na Číčenice. S manipulačním vlakem se srazil u zastávky Vodňany - Pražák," uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Provoz na trati je přerušen. Náhradní dopravu zajišťují autobusy.

Před třemi lety se na této trati mezi zastávkami Pražák a Svinětice u Vodňan srazily dva motorové osobní vlaky. Při nehodě bylo zraněno 13 lidí, ve vlaku jich cestovalo 25. Nehodu podle Drážní inspekce zřejmě zavinil jeden ze strojvedoucích. V roce 2004 se na stejné trati mezi Bavorovem a Strunkovicemi nad Blanicí srazily dva osobní vlaky. Při nehodě byly dvě osoby usmrceny a 33 jich bylo zraněno. Nehodu zavinil jeden ze strojvedoucích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám