Hlavní obsah

Vím na milión procent, že útočil hokejista Duda, potvrdil napadený chodec

Právo, vor, orh, kez

Třiašedesátiletý Josef H., kterého minulé úterý na ulici 1. máje v Karlových Varech na přechodu pro chodce nejdříve málem přejelo BMW X6 a pak ho jeho řidič zmlátil pěstmi, označil v úterý v rozhovoru s Právem za zuřivého útočníka jednoznačně známého hokejistu Radka Dudu.

Foto: Pavel Rakušan, ČTK

Hokejista Radek Duda

Článek

„Vím na milión procent, že na mě zaútočil hokejista Radek Duda. Ve středu to půjdu potvrdit na policii. Mám k dispozici několik fotografií Dudy, které jsem si stáhl z internetu, a nemohu se mýlit. Na ten jeho výraz, když na mě vyběhl v amoku z toho auta, na to nezapomenu,“ uvedl Josef H.

K případu se mezitím vyjádřilo i vedení chomutovského prvoligového mužstva, které se kauzou zabývalo a účast svého hokejisty na incidentu nepřímo potvrdilo.

„S Radkem Dudou jsme měli hned v noci na úterý jednání, kde nám poskytl základní informace a oznámil, že se v této souvislosti sám spojil s policií,“ prohlásil generální manažer klubu Jaroslav Veverka s tím, že žádné další stanovisko nezaujme, dokud nebude mít k dispozici objektivní zprávy o tom, zda a za jakých okolností k celé události došlo.

Duda: vyjadřovat se nebudu

Na policii, která případ stále šetří, se však neobrátil Duda osobně, ale jeho právní zástupce. Co a jakým způsobem sdělil, však policie nezveřejnila.

„Právní zástupce majitele vozidla kontaktoval policii. Následně bude majitel vozidla předvolán k výslechu,“ potvrdil pouze mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta s tím, že policie nebude sdělovat, o koho se jedná a kdy bude výslech realizován.

Právním zástupcem Dudy je advokát Daniel Volopich. Ten odmítl odpovědět na dotazy Práva, které mu zaslala redakce písemně e-mailem. „Pan doktor Volopich se nebude k věci vyjadřovat,“ uvedla zaměstnankyně jeho advokátní kanceláře.

Právo chtělo od Volopicha například potvrdit, zda byl Duda skutečně tím, kdo důchodce napadl. Nebo jestli to byl právě Volopich, kdo kontaktoval policii jakožto zástupce majitele vozidla BMW X6.

Duda, který hrál ještě o víkendu za plzeňský extraligový tým a v úterý už trénoval v Chomutově, proslul jako hokejový provokatér nezkrotnými emocemi na ledě, ale i mimo něj. V úterý však Právu vzkázal, že s ohledem na vyšetřování se nebude k celé události, jejímž aktérem měl před týdnem ve Varech být, vůbec vyjadřovat.

Fanoušci prý napadenému nadávají

Napadený chodec si je ale jistý. „Poznali ho i svědci incidentu,“ tvrdí Josef H. a přiznal, že se od minulého týdne raději vyhýbá veřejnosti.

„Musel jsem vypnout mobilní telefon, protože mi volají lidé z celé republiky. Někteří fanoušci hokeje mi dokonce nadávali,“ vysvětloval muž, který po incidentu musel vyhledat ošetření v nemocnici.

„Ošetřili jsme mu povrchové oděrky v obličeji,“ uvedla mluvčí karlovarské nemocnice Zdeňka Marková, podle které lékaři známky otřesu mozku u pacienta nezaznamenali.

Jak však v úterý napadený Právu řekl, stále pociťuje na svém zdraví důsledky útoku. „Bolí mě hlava. Musel jsem zajít na neurologii na vyšetření. Mám z toho vyhotovenou písemnou zprávu,“ řekl.

„Naštěstí jsem stále v docela dobré fyzické kondici, takže jsem se při napadení jakžtakž ubránil. Kdyby tam byl někdo slabší, tak by ho snad zabil,“ popisoval s odstupem času sílu útoku Josef H.

Zatím se napadenému nikdo neomluvil

Napadený chodec Právu v úterý rovněž sdělil, že protistrana se dosud ani s omluvou, ani s nabídkou na odškodnění neozvala. „Určitě bych s nimi nejednal já, ale můj advokát. Pokud by přišla nějaká nabídka na finanční odškodnění, tak bych určitě část těch peněz směřoval ve prospěch charity,“ uvedl napadený muž na dotaz Práva, zda by odmítl případné finanční vyrovnání.

Podle Valenty by ale i v případě takové dohody mezi poškozeným a útočníkem k zastavení vyšetřování policií stejně nedošlo. „Napadený muž nemůže výpověď stáhnout, protože se očividně nejedná o osobu blízkou. Zastavit řízení může státní zastupitelství nebo soud, ale my zastavit vyšetřování nemůžeme,“ vysvětloval Valenta, podle kterého je ale předčasné hovořit o viníkovi a možných trestech.

„Dokud nejsou ukončeny výslechy svědků a provedeno šetření na místě incidentu, jsou takové úvahy zbytečné,“ uvedl Valenta.

Kvůli incidentu na silnici skončil už v Budějovicích

Pokud by se prokázala Dudova účast na incidentu, pak by to nebylo z jeho strany poprvé.

Duda už napadl řidiče při svém bývalém působení v extralize v Českých Budějovicích v červnu roku 2008. Incident řešil českobudějovický magistrát jako přestupek, když se Duda dopustil hrubého jednání a porušení občanského soužití.

„Útočník Radek Duda byl tehdy podle mých informací shledán vinným dle přestupkového zákona a potrestán,“ sdělil Právu generální manažer HC Mountfield České Budějovice František Joun.

Připustil, že právě tento incident také vedl k tomu, že klub Dudovi následně jednostranně vypověděl smlouvu. „Toto jednání hráče bylo neudržitelné ve vztahu k fanouškům, ale i reklamním a mediálním partnerům,“ dodal Joun.

Současná sportovní činnost Dudy ale není nijak omezena. V úterý normálně absolvoval s místním prvoligovým mužstvem trénink v Chomutově, kam se vrátil z hostování v Plzni. V úterý večer měl nastoupit i k zápasu s Olomoucí, který však byl pro nemoc v týmu soupeře odložen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám