Hlavní obsah

Radní vypsali 30tisícovou odměnu za dopadení libereckého žháře

– Liberec
Právo, Barbora Silná

Odměnu ve výši 30 tisíc korun za dopadení žháře, který v centru Liberce podle všeho založil v posledním roce na pětatřicet požárů, vypsali nyní liberečtí městští radní. Právu to potvrdil náměstek primátora Jiří Šolc (Liberec občanům) s tím, že jde především o motivační prvek, aby si lidé více všímali dění okolo sebe. O odměně rozhodli radní na svém zasedání minulý týden.

Článek

„Odměnu za dopadení žháře navrhl kolega Lukáš Martin po jednání se šéfem zásahového týmu,“ dodal Šolc. Postřehy anebo poznatky, které by vedly k dopadení pachatele, mají lidé volat na tísňovou linku 158.

Žhář útočí prakticky v kteroukoli denní dobu. Vybírá si domy v centru města, kde na chodbách zapaluje nejčastěji staré noviny, letáky anebo uskladněné věci. V několika případech museli hasiči kvůli požárům evakuovat celý dnů, několik osob kvůli tomu skončilo v péči lékařů. Pachatel si podle tiskové mluvčí krajského policejního ředitelství v Liberci Vlasty Suchánkové vybírá neuzamčené domy, kde nemusí překonávat žádnou překážku.

„Tým kriminalistů prověřuje hned několik vyšetřovacích verzí, ale snaží se zjistit i to, co může pachatele k jeho činům motivovat. Zatím lze pouze usuzovat, zda se například jedná o člověka, který trpí duševní poruchou nebo o člověka, který požáry zakládá, aby mohl být nápomocen při jejich lokalizaci, a to coby dobrovolník či osoba, která ve složce IZS pracovala či pracuje,“ podotkla Suchánková.

Třicetitisícová odměna by měla být motivační, aby si lidé daleko více všímali toho, co se okolo nich děje. „Pokud budou mít lidé motivaci, tak si třeba všimnou osob, které u nich v domě nebydlí, ale už je třeba u požárů viděli. Někteří žháři se chodí dívat na zásahy,“ řekl Právu ředitel krajských hasičů v Liberci Roman Hlinovský.

Přesto ale policisté nabádají občany k opatrnosti. „Lidé by se neměli zbytečně chovat rizikově a měli by být důslední při zajištění domů a zamykat. Občané jsou ale pro policisty velmi významným a neodmyslitelným informačním zdrojem, který může velmi zásadně pomoci v jejich práci,“ uzavřela Suchánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám