Hlavní obsah

Advokáti z klienta vylákali peníze na úplatek soudci, dostali podmínky

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 4 včera rozdal podmíněné tresty a desetitisícové pokuty dvěma advokátům za podvedení klienta jednoho z nich.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Petr Misík a Tomáš Kordač od něj podle rozsudku inkasovali sto tisíc korun jako zálohu na úplatek soudci, ve skutečnosti ale chtěli peníze použít pro sebe.

Státní zástupce původně oba advokáty obžaloval z korupce, soud ale v pondělí konstatoval, že uplácení soudce v plánu dvojice neměla a překvalifikoval jejich počínání na podvod.

Kordač svému klientovi slíbil, že za dvě stě tisíc zařídí u soudu vymazání záznamu o likvidaci jeho firmy, Misík pak měl působit jako prostředník. Oba za obelhání klienta dostali dvouleté podmínky a Misík musí zaplatit pokutu 120 tisíc korun a Kordač 60 tisíc. S návrhem na trest dlouholetého zákazu činnosti v advokacii žalobce u soudu neuspěl.

Před vězením je ochránil čistý rejstřík

Rozsudek je zatím nepravomocný, oba advokáti se proti němu na místě odvolali, státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou. „Nejsem vinen, něco takového bych si nikdy nedovolil,“ řekl včera Právu Misík s odkazem na rozsudek.

Dvojice právníků se hájila tím, že sto tisíc korun, které policie zajistila bezprostředně po předání u Misíka, byla ve skutečnosti odměna za jejich práci, soud ale konstatoval, že tuto verzi vyvrátily odposlechy.

Za podvod, který navíc spáchali coby advokáti, kteří mají podle zákona vždy hájit zájmy svého klienta, jim hrozilo až osm let vězení, soud nicméně přihlédl k tomu, že dosud žádný konflikt se zákonem neměli.

Hrozí vyškrtnutí ze seznamu advokátů

Kauzou se bude vzhledem k odvolání obou obžalovaných zabývat pražský městský soud, v hledáčku ho má ale i Česká advokátní komora. Ta je po vynesení pravomocného rozsudku může kvůli hrubému porušení pravidel zcela vyškrtnout ze seznamu advokátů.

„V případě, že by byli odsouzeni k nepodmíněným trestům odnětí svobody, přichází vyškrtnutí automaticky. Pokud odvolací soud potvrdí podmíněné tresty, bude to individuálně posuzovat představenstvo komory,“ vysvětlila její mluvčí Iva Chaloupková.

Reklama

Výběr článků

Načítám