Hlavní obsah

Je to moula, říká žena o svém příteli, který vydíral rodiče zmizelé Aničky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Je to moula,“ hlesla tichých hlasem mladá žena sedící na lavičce před jednací síní plzeňského soudu. Ten rozhodoval o tom, jestli nechá ve vazbě nebo propustí na svobodu 24letého Jana Z. stíhaného za vydírání rodičů zmizelé Anny Janatkové z Prahy v souvislosti s odměnou, kterou vypsali za informaci vedoucí k jejímu nalezení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Muž podezřelý z vydírání rodičů zmizelé Aničky

Článek

I proto, že se žena zaručila, že dohlédne na to, aby přítel sekal latinu, rozhodl soudce o jeho propuštění. Na skutečnou svobodu si ale bude muset obviněný muž ještě počkat. Žalobce si totiž na místě podal proti propuštění stížnost, takže do doby, než o ní rozhodne krajský soud, zůstane Jan Z. za mřížemi.

„Když ho sebrali, byla jsem náhodou u toho. Vůbec jsme netušila, co to má znamenat. On se mi ani nepodíval do očí. Řekla jsem policistům, že pojedu s nimi, abych zjistila, o co vlastně jde,“ vzpomínala v rozhovoru pro Právo drobná černovláska.

Ta zpráva ji dostala do kolen. „Tohle mi k němu vůbec nešlo. Nechápala jsem to, za ten rok, co jsme spolu žili, jsem s ním neměla žádný problém. Choval se báječně i k mým dvěma dětem, které mám s bývalým manželem. No a pak přijde taková pecka,“ pokračovala žena se slzami v očích.

Po krátkém zamyšlení si vzpomněla, že přece jen na chování přítele pozorovala něco divného. „Byl takový zaražený, moc nemluvil. Přičítala jsem to smrti jeho otce, se kterou se špatně vyrovnával,“ vybavovala si žena.

Na vysvětlení si musela počkat o několik týdnů později, když za ním přišla na první návštěvu do věznice. „Prý to udělal ve zkratu , byl ve špatném psychickém rozpoložení a potřeboval peníze. Omlouval se mi, bylo na něm vidět, jak má strach z toho, že ho opustím,“ uvedla dále žena.

Musela se odstěhovat

Kvůli svému partnerovi se také musela odstěhovat od rodičů, neboť v malé obci, kde všichni společně bydleli, se to rozkřiklo a lidé si na ni ukazovali. „To se nedalo vydržet. Teď žiju v pronajatém bytě v Plzni. Jestli se k sobě vrátíme, tak mi má tedy má co vracet,“ uzavřela žena.

Jana Z. zažaloval státní zástupce pro přečiny útisku a pokusu podvodu, za což mu hrozí až pětileté vězení. Otci Aničky poslal desítky textových zpráv, ve kterých požadoval čtvrt miliónu korun. Tvrdil, že dívenka je v pořádku a po obdržení peněz bude do dvou dnů doma. Policie se však nesměla nic dozvědět.

Doslovný přepis některých zpráv:
Dobry den,mohu vam zjistit informace o Anicce, ale nechci mit nic s policajtama a nestojim o tak velkou odmenu
Staci jen poslat 250tis a budete vedet kde Anicka je a nadale jsem psal ze to chcem bez policie, tak bud poslete penize a Anicku vám do 48hodin vydam a nebo bezvyznamne hledejte . Anicce nic není je v poradku a tesi se domu.je to jen na vas. poslite 250tis a v nedeli ji mate doma ale rikam BEZ POLICIE UZ vite s kym si pisete, takze bud a nebo.“

Kriminalisté muže vypátrali přes mobilní telefon.

Desetiletá Anna Janatková se ztratila 13. října v ulici Pod Písečnou v pražské Troji, když se vracela ze školy domů. Policisté po ni doposud marně pátrají .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám