Hlavní obsah

Unikající formaldehyd uzavřel obchvat Olomouce

Právo, ČTK, bed
Olomouc
Aktualizováno

Téměř pět hodin blokoval v pátek odpoledne dopravu na obchvatu Olomouce nákladní vůz, z jehož plastové nádrže unikal nebezpečný formaldehyd. Provoz byl obnoven kolem 20:00. Hasičům se nejprve podařilo zatmelit prasklinu, skrze niž látka unikala. Při kontrole ale odhalili další prasklou nádrž, a tak museli formaldehyd přečerpat. Sdělil to mluvčí olomouckých krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Již odpoledne mluvčí řekl, že riziko výbuchu nehrozí. "Nákladní auto převáželo asi osm tisícilitrových plastových nádrží. Proč začal formaldehyd z jedné z nich unikat, zatím nevíme. Řidič si toho všiml a přivolal pomoc. Uniklo zřejmě 200 litrů formaldehydu," uvedl Hošák.

Vozidlo bylo odstavené na obchvatu Olomouce nedaleko kruhového objezdu u supermarketu Globus ve směru od Prostějova. Na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů v protichemických oděvech, kteří vymezili a uzavřeli nebezpečnou zónu. Po zásahu museli hasiči projít dekontaminací.

Formaldehyd je nebezpečná karcinogenní látka, která může při vysokých koncentracích i explodovat. Toto riziko ale v Olomouci podle hasičů nehrozilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám