Hlavní obsah

Za krádeže železničních modelů ve velkém by měli strávit léta ve vězení

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové v pátek projednával případ čtveřice pachatelů série krádeží vloupáním, při nichž obžalovaní způsobili škodu v hodnotě více než šest miliónů korun. Kradli zejména modely aut, lokomotiv a železničních vagónů. Mužům soud uložil tresty od 8,5 po 3 roky vězení.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Petr Velký a Pavel Švrčina (zleva) na lavici obžalovaných v Hradci Králové

Článek

Hlavou skupiny byl recidivista Petr Velký (37), jemuž soud za čtrnáct prokázaných krádeží uložil 8,5 roku vězení. Jeho komplic Pavel Švrčina (35) dostal o rok méně, Libor Žihala (30) odešel od soudu se čtyřletým a Roman Žlebek (37) s tříletým trestem.

Muži, všichni z Ostravska, při svých vloupačkách nepohrdli ani nalezenou hotovostí, cigaretami, láhvemi alkoholu, dobíjecími kupóny, stravenkami, časopisy nebo žvýkačkami.

V letech 2008 až 2009 působili zejména na severní Moravě a východních Čechách, ale vykradli i specializovaný obchod pro modeláře v německém pohraničním městě Sebnitz. Tam způsobili škodu v přepočtu přes 2,5 miliónu korun.

Byli to profesionálové. Na každou akci si opatřovali nové nářadí, oblečení i boty, které pak ničili.
předseda senátu

„Byli to profesionálové. Na každou akci si opatřovali nové nářadí, oblečení i boty, které pak ničili,“ popsal předseda trestního senátu Petr Mráka postup, jímž se pachatelé snažili zamést stopy.

Muži se ke skutkům v podstatě přiznali, zpochybňovali však výši škody, kterou měli způsobit, zejména v těch případech, kdy okradení výrobci modelů ocenili hodinu své práce nízkou hodnotou s poukazem na to, že jde o jejich koníček.

Soudci škodu sami zvýšili

Například autor funkční zmenšeniny parní lokomotivy ocenil svůj originál na 600 tisíc korun s tím, že hodinu své práce ohodnotil pouhou stokorunou. Soudci to odmítli jako podhodnocené a sami cenu modelu zvedli na bezmála trojnásobek.

Pachatelé zapřeli jen krádež v Sebnitzu, ale usvědčily je důkazy v podobě záznamů v jejich navigaci. „I výpisy z jejich mobilů, poskytnuté operátorem, svědčí o tom, že se tam pohybovali v době krádeže,“ konstatoval Mráka.

Ukradené modely končily většinou přes překupníky na různých burzách, ale opravdu vzácné kousky si Velký nechával pro sebe. Verdikt není v právní moci, neboť jak obžalovaní, tak i státní zástupce Jan Vodička si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám