Hlavní obsah

Soud řeší, zda policisté mohli zabránit vraždě manželů Malhockých

Právo, Petr Pokorný
České Budějovice

Českobudějovický okresní soud začal ve středu řešit otázku, zda 60letý skladatel Pavel Malhocký a jeho 50letá manželka Jana, zemřeli loni 11. února ve svém bytě kvůli chybě policie.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Obžalovaní policisté (zleva) Jan Gregor, Jiří Kysela a Pavel Zeman.

Článek

Za nedbalost jsou souzeni tři bývalí policisté. Dva pracovníci okresního operačního dispečinku policie, 57letý Jan Gregor, 45letý Jiří Kysela a 36letý Pavel Zeman, který v době tragédie vykonával funkci dozorčího stálé směny na obvodním oddělení. Nyní jim hrozí až rok vězení. Všichni tři svou vinu popírají a tvrdí, že se zachovali přesně podle předpisů i zaběhnuté praxe.

Zastřelil vlastní matku a jejího manžela

K vraždě došlo ve čtvrtek 11. února 2010 asi dvacet minut po půlnoci v bytě manželů v českobudějovické Komenského ulici. Nevlastní syn hudebníka, dnes 29letý Jan Heidinger tam vnikl přes balkón ve zvýšeném přízemí, rozbil troje uzamčené prosklené dveře a následně nelegálně drženou pistolí zastřelil vlastní matku a jejího manžela. Většina střel směřovala na hlavy obětí. Proti otčímovi po vyprázdnění zásobníku zbraně navíc použil nůž, který mu zabodl do krku.

Heidinger rodinu dlouhodobě napadal. Útoky a výhrůžkami z jeho strany se před tragédií zabývala policie už třikrát. 16. března 2010 měl z podnětu státního zastupitelství rozhodovat soud o nařízení ambulantní psychiatrické léčby. K soudu už ale kvůli vraždě nedošlo.

Se zbraní čekal, až hlídka policie odjede

Naposled volali Malhočtí o pomoc na tísňovou linku 158 asi dvě hodiny před vraždou. Policisté však v bytě pouze sepsali protokol a následně odjeli. Dozorčí obvodního oddělení rozhodl, že případem se bude policie zabývat jako přestupkem proti občanskému soužití.

S touto kvalifikací souhlasili i na operačním dispečinku. Heidinger se však zřejmě zdržoval někde poblíž místa činu a po odjezdu hlídky se do bytu vrátil s pistolí svého biologického otce.

Nesoustředili ani potřebné informace nutné k posouzení závažnosti takového oznámení.
státní zástupce

Podle státního zástupce Romana Tibitanzla obžalovaní policisté důkladně neprověřili okolnosti oznámení. „Nesoustředili ani potřebné informace nutné k posouzení závažnosti takového oznámení, ačkoliv od oznamovatele věděli, že byl s největší pravděpodobností ohrožován střelnou zbraní,“ uvedl Tibitanzl. Tvrdí, že měli využít zákonné možnosti takzvané krátkodobé ochrany.

Policie selhání přiznala

Na postup policistů si hned po činu stěžovali pozůstalí. Prověrka oddělení vnitřní kontroly jihočeské policie pak dokázala, že se vraždě skutečně dalo zabránit.

„V tomto případě policie nevyužila všech možností, které má k dispozici, aby k tragédii nedošlo,“ uvedl už necelé dva týdny po vraždě ředitel jihočeské policie Radomír Heřman.

Léčí se s paranoidní schizofrenií

O své místo přišel jeho náměstek pro vnější činnost Roman Bláha. Následně byli mimo službu postaveni dnes souzení policisté. Pozůstalým se omluvil i tehdejší ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD).

Jan Heidinger za vraždu do vězení nešel. Českobudějovický krajský soud mu loni v srpnu s diagnózou paranoidní schizofrenie mohl nařídit pouze ochranné ústavní léčení. To by měl podstupovat v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Hlavní líčení soudce Michal Kubánek odročil na příští pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám