Hlavní obsah

Znalci se zatím neshodli, kdo může za tragický zorbing

Právo, Aleš Honus
Frýdek-Místek

Ve střet znaleckých posudků se začíná u Okresního soudu ve Frýdku-Místku měnit líčení se dvěma mladými muži, kteří jsou označováni za hlavní viníky předloňské tragédie při adrenalinové atrakci zvané zorbing.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před soudem stanuli Roman Cymorek (vlevo) a jeho kolega Jaroslav Šlehofer.

Článek

Na atrakci předloni zemřel nedaleko Třince mladý učitel a vážně se zranil jeho patnáctiletý žák. Kvůli tomu, že znalci se navzájem zcela liší ve svém pohledu na příčinu neštěstí, vyžádal si soud posudek třetí, který by měl rozpory vysvětlit. Proces byl tedy odročen na 5. dubna.

V úterý u soudu vypovídal znalec Jan Dupal ze Západočeské univerzity, podle nějž nelze vyloučit výrobní vadu sítě, která nápor valící se zorbingové koule nevydržela. „Nejpravděpodobnější příčinou je vnitřní vada materiálu,“ řekl u soudu Dupal.

Napadlo nás, že bychom mohli dětem nabídnout také zorbing. Kouli jsme si objednali po internetu z Číny.
jeden z obžalovaných

Další znalec Jiří Straus, který působí jako prorektor Policejní akademie, s tím ale zásadně nesouhlasí. „Síť byla nevhodně zvolená, ostatně byla to opotřebovaná fotbalová síť. Navíc byla špatně uchycená, protože byla příliš nízko,“ řekl.

Tragédie se odehrála předloni 4. června při výletu deváté třídy jedné z novojičínských základních škol. Provazová záchytná síť nevydržela nápor kutálející se koule, ve které byli připoutáni učitel a žák, a protrhla se.

Koule se skutálela ze svahu a zastavila se až po 200 metrech o stromy. Učitel utrpěl poranění hlavy a pánve a při nárazu mu prasklo srdce. Žák prodělal otřes mozku a závažná poranění rukou, hrudníku a páteře.

S dětmi pracujeme celý život a měli jsme pocit, že v této oblasti tady něco chybí. Nic podobného jsme na trhu nenašli.
obžalovaný Jaroslav Šlehofer

Jaroslav Šlehofer a Roman Cymorek, kteří pracují také jako učitelé, si firmu založili na začátku předminulého roku za účelem pořádání školních výletů, spojených s různými atrakcemi.

„S dětmi pracujeme celý život a měli jsme pocit, že v této oblasti tady něco chybí. Nic podobného jsme na trhu nenašli,“ vypověděl u soudu Jaroslav Šlehofer. Dodal, že na školních výletech firma dětem nabízela například lakros, lukostřelbu i lanové aktivity.

„Napadlo nás, že bychom mohli dětem nabídnout také zorbing. Kouli jsme si objednali po internetu z Číny,“ dodal Šlehofer. Zdůraznil, že koule přišla poštou bez jakéhokoliv návodu k použití a bez technické dokumentace.

Adrenalinová atrakce

Obžalovaní u soudu již dříve řekli, že je jim líto, co se stalo, byli ale přesvědčeni, že zabezpečení atrakce pomocí sítě z fotbalové branky je naprosto v pořádku. „Jednali jsme v dobré víře a pořád nemůžeme překousnout, co se stalo,“ řekl Cymorek.

Při adrenalinové atrakci zvané zorbing, která má původ na Novém Zélandu, se lidé kutálejí v průsvitné plastové kouli o průměru 3,5 metru ze svahu dlouhého až 200 metrů. Na konci trati se má koule zastavit o protisvah, nebo pokud není, o záchrannou síť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám