Hlavní obsah

Otec zabil kapesním nožem rotvajlera, který zaútočil na jeho syny

– Břeclav • Aktualizováno
Právo, Novinky, miv, pno

Ani dvě bodnutí nožem nezastavily v neděli odpoledne útok agresivního rotvajlera, který v Pavlově na Břeclavsku zaútočil nejprve na čtyřletého chlapce a poté i na otce, který chtěl synovi pomoci. Teprve proříznuté hrdlo psa ukončilo boj, v němž šlo o život.

Článek

Rodina z okolí Brna si vyrazila na procházku spojenou s výšlapem na zříceninu hradu Děvičky na kopci nad Pavlovem. V krvavé drama se proměnil jejich návrat. Oba kluci šli pár kroků před otcem, když z jednoho z domů vyběhl rotvajler, který utekl majiteli. Okamžitě zaútočil na menšího, čtyřletého chlapce. Jedenáctiletý bratr začal zoufale volat otce, aby jim pomohl.

„Otec přiběhl dětem na pomoc a snažil se rozzuřeného psa od syna odtrhnout. Pes ale začal útočit i na něj, a proto vzal otec kapesní nůž, který měl u sebe a psa usmrtil,“ uvedla mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Místo útoku stále prozrazují krvavé stopy.

Ještěže měl teplé oblečení

Ve vší smůle měl napadený klučina ještě štěstí. Teplé oblečení, kterým jej rodiče vybavili na vycházku, ztlumilo intenzitu útoku a ochránilo jej od devastujících zranění. I tak ale měli chirurgové co dělat. Navzdory filtru několika vrstev oblečení se psí zuby zakously v oblasti ramene až do hloubky jednoho centimetru.

Razance útoku a nepoměr vah chlapce a dospělého psa skončily jeho povalením na zem a oděrkám na hlavě. A tak i když lékaři v břeclavské nemocnici klučinu propustili domů s tím, že se má hlásit v pondělí v nemocnici na pozorování, vezl jej otec ještě v neděli do nemocnice s podezřením na otřes mozku. Pod dozorem lékařů musí být do doby, než veterináři vyšetří mrtvého psa, jestli nebyl přenašečem infekčního onemocnění.

Pes měl propadlý očkovací průkaz

Majitel psa sice předložil potvrzení o očkování psa, ovšem propadlá a tedy fakticky bezcenná. Případ šetří policie. „V každém případě lze shrnout, že majitel psa porušil svoji povinnost a zvíře si dobře nezajistil. Dopustil se tak přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ dodala mluvčí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jakub Gardoň nechápe, proč jinak poslušný pes zaútočil.

„Nero nikdy nic podobného neudělal, nebyly s ním problémy, měl základní výcvik, znal povely a poslouchal je, a teď najednou toto,“ řekl osmnáctiletý majitel tříletého psa Jakub Gardoň. Těžko hledal vysvětlení, co se v zvířecí mysli zlomilo, že dosud bezproblémové zvíře se změnilo v agresivní bestii.

„Jediné vysvětlení může být jeho věk štěněte. Tehdy jej malé děcka braly k vodě a pokoušely se jej dostat pod vodu. To jediné může být vysvětlením pro tento zkrat,“ domnívá se mladý muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám