Hlavní obsah

Důkazy neukázaly, že strážníci bili bezdomovce, spáchali jen přestupek

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Olomoučtí městští strážníci Jiří Štýbnar a Michal Kulveit, kteří čelili obžalobě, že loni v červnu bezdůvodně zbili opilého bezdomovce, se trestného činu nedopustili. Rozhodl o tom soudce Okresního soudu (OS) v Olomouci Petr Sušil, který jejich jednání kvalifikoval jako přestupek, kterým se má zabývat přestupková komise olomoucké radnice.

Foto: Petr Marek, Právo

Strážníci Jiří Štýbnar a Michal Kulveit u Okresního soudu v Olomouci.

Článek

Kauza však bude pokračovat, neboť státní zástupkyně Lenka Kremzerová proti verdiktu OS podala stížnost.

Případ se dostal k soudu díky náhodnému svědkovi, který přivolal státní policii a zároveň část incidentu nafotil a natočil svým mobilním telefonem.

Vše se stalo loni 13. června v Sokolské ulici. Bezdomovec (50) původem ze Slovenska tam večer, jak sám u OS přiznal, opilý spal na lavičce. Strážníci ho přijeli zkontrolovat, přičemž Štýbnar ho měl podle obžaloby několikrát udeřit pěstí do obličeje a způsobit mu tak zlomeninu nosu a natržení rtu.

Měl mu vzít i kapesní nůž, který ohnul a zahodil do blízké fontánky. Kulveit měl bezdomovci zase zkroutit ruku za záda a nutit ho sbírat odpadky.

Jednání strážníků neschvaluji, ale chápu ho, neboť chránili sami sebe.

Podle soudce Sušila však takové jednání prokázáno nebylo. „Jednoznačně prokázána byla pouze jedna rána, ovšem nezjištěné síly a nezjištěného mechanismu, přičemž nelze říct, že právě tato by napadenému způsobila zlomeninu nosu či zranění rtu. Lékaři konstatovali, že zlomenina mohla být i staršího data. Jisté je pouze to, že Štýbnar sebral bezdomovci nůž, ten znehodnotil a zahodil a také to, že Kulveit muže nutil sbírat odpadky, nikoliv však fyzickým násilím. Jednání strážníků neschvaluji, ale chápu ho, neboť chránili sami sebe. Podle mě se dopustili jen přestupku,“ vysvětlil Sušil.

Napadeného bezdomovce poté označil za osobu nevěrohodnou. „Byl celkem už čtrnáctkrát soudně trestán, vesměs pro majetkovou trestnou činnost. Poslední trest je z poloviny ledna, kdy na Slovensku vyfasoval šest měsíců a odpykává si ho v Ilavě,“ zdůraznil soudce.

Státní zástupkyně však s jeho závěry nesouhlasila. „Chování strážníků bylo plné negativních emocí, neprofesionální a hlavně znamenalo porušení zákona,“ uvedla Kremzerová už v závěrečné řeči, přičemž pro oba strážníky požadovala podmínku na osm až deset měsíců a čtyřletý zákaz pracovat u obecní či městské policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám