Hlavní obsah

Policie šetří, zda a kudy unikla data ze spisu o Aničce

– Praha
Právo, rav

Pražská policie prověřuje možný únik citlivých informací z vyšetřování případu pohřešované Anny Janatkové (9). Dívka zmizela před více než třemi měsíci kousek od svého bydliště v pražské Troji. Server Aktuálně.cz tento týden zveřejnil formulář s otázkami, které policisté pokládali na detektoru lži prozatím jedinému obviněnému (42) v této kauze krátce poté, co jej našli a zadrželi v bývalé strojovně výtahu v jednom domě v pražských Ďáblicích.

Foto: Milan Malíček, Právo

V Troji Aničku hledají desítky policistů.

Článek

Právě podrobnosti z tohoto dokumentu vedou podle mluvčí pražské policejní správy Andrey Zoulové k podezření, že někdo vynesl neveřejné informace do médií.

„V současné době kriminalisté tento dokument analyzují stejně jako další informace zveřejněné na serveru a porovnávají je se spisovým materiálem. Je tam určité podezření, že by skutečně mohlo jít o informace ze spisu. Ten dokument je věc, která nebývá normálně veřejně přístupná,“ naznačila ve čtvrtek Zoulová, že formulář je autentický.

Zároveň však odmítla, že by došlo k úniku informací z policejního spisu. Věcí se zabývají také pracovníci odboru vnitřní kontroly na pražské správě.

„Pokud bychom zjistili, že k úniku informací z policejního spisu došlo, budeme se samozřejmě pídit po tom, jaká konkrétní osoba to má na svědomí, a pak bude patřičně odměněna,“ řekla Právu mluvčí.

Růžová kšiltovka

Podle serveru detektivové během výslechu na detektoru lži zjistili při několika otázkách, že obviněný ví o zmizení dívky víc, než říká. Týkalo se to především jeho nepřiměřené reakce na dotaz, zda měla Anička v osudný den růžovou kšiltovku.

Zoulová nechtěla upřesnit, které informace zveřejněné v poslední době v médiích jsou či nejsou pravdivé, prý by to ohrozilo stále probíhající, avšak zatím neúspěšné vyšetřování.

Nicméně nepřímo připustila pravost dřívějších informací o tom, že obviněný muž skutečně při pohovoru u psychiatra, který na něj vypracovává znalecký posudek, přiznal, že Aničku v den jejího zmizení potkal.

Čtěte také: Muž, kterého policie vyšetřuje kvůli zmizení Aničky, přiznal, že dívku viděl

Potvrdila, že jednou ze stále prověřovaných variant zmizení dívky je i nepovedený pokus o loupež, kdy si pachatel mohl Aničku vytipovat, aby od ní získal klíče či přístup do domu rodičů s plánem jej vykrást. Podezřelý totiž údajně několik dnů sledoval dalekohledem okolí domu Janatkových, což prý rovněž potvrdil detektor lži.

„Ano, upíráme se takřka od začátku i tímto směrem, a to s ohledem na majetkovou trestnou činnost v minulosti toho obviněného muže. Verzí je několik, ale k žádné se zatím nepřikláníme jako k té hlavní. Ani k možnému únosu, protože tam by musely být nějaké indicie, například v tom, že by se možný únosce ozval, ale to zatím prokázáno nebylo,“ dodala Zoulová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám