Hlavní obsah

Lidé z podsvětí měli fotky policistů, pořídil je zaměstnanec vnitra

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v podsvětí se v roce 2004 dostali k fotografiím, na nichž jsou zachyceni policisté, kteří v té době vyšetřovali největší kriminální kauzu posledních let – Berdychův gang. Zmíněné fotky pořídil tehdejší detektiv z pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem a nyní referent Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra Arnold Brabenec (58).

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Podle nynějšího vyjádření jednoho z dotčených policistů fotografie zločincům tehdy rozdával Brabencův kolega a později i obchodní partner Petr Koňařík.

Toho přitom společně s dalším detektivem, Josefem Opavou, soudy později poslaly do vězení za krytí zločinů Berdychova gangu. Koňařík dostal deset a Opava třináct let.

Brabenec přitom paralelně s prací pro Zařízení služeb vlastnil několik měsíců v roce 2004 společně s nimi detektivní kancelář, na což nyní upozornil forenzní audit objednaný ministerstvem vnitra.

„(Brabenec) pořizoval z různých policejních akcí fotografie a pak je především Koňařík rozdával zmetkům. Říkali mi o tom někteří informátoři, že se v podsvětí objevily mé fotky, například z jedné sportovní akce. Pak je našli lidi z inspekce u Koňaříka v autě, když ho zatýkali. Měl ty fotky u sebe,“ řekl Právu policista, který se zásadně podílel jak na odhalení Berdychova gangu, tak na dopadení a odsouzení Opavy s Koňaříkem.

Chtěli prý nastražit past

S těmito dvěma i s Brabencem přitom tento detektiv v minulosti bojoval proti organizovanému zločinu na stejném policejním odboru. Když se však i díky němu provalilo, že první dva jmenovaní mohou být napojeni na Berdychův gang, sám se málem dostal do problémů, a to kvůli Brabencem pořízeným fotografiím.

Brabenec sice připustil, že fotografie skutečně pořídil a nechal vyvolat, nicméně jakýkoli podíl na jejich distribuci do podsvětí rezolutně odmítl. „To je velmi závažné obvinění, o tom vůbec nic nevím. Fotky jsem pořizoval, byly z nohejbalu, dokonce byly udělané v laboratoři v Kongresové ulici (sídlo pražské policejní správy, pozn. redakce), ale byly na našem odboru veřejně k dispozici každému. Nechal jsem je tam v podstatě normálně ležet,“ uvedl ve čtvrtek Brabenec.

Připomněl, že nikdy nebyl v souvislosti s trestnou činností svých kolegů a partnerů ani vyslýchán, ani vyšetřován či odsouzen.

Znovu odmítl, že by vůbec věděl o tom, že jsou Opava s Koňaříkem nějak napojení na Berdychův gang, a už vůbec prý s nimi nijak v té věci nespolupracoval.

„Úplně odmítám, že by to byla nějaká práce pro Koňaříka, že bych mu ty fotografie dával. Vím, který policista vám to říkal, měl jsem s ním kvůli tomu konflikt, ale je to blbost,“ dodal.

O Brabencovi rozhodne ředitel

Brabenec pracuje v Zařízení služeb posledních šest let. Nějakou dobu působil ve funkci bezpečnostního ředitele a později dva roky šéfoval úseku informatiky.

Odtud ho ale loni v prosinci nynější ředitel této servisní organizace vnitra Tomáš Homola z vedoucího postu sesadil a Brabenec je nyní řadovým referentem v úseku nákupu a služeb. Není zatím jasné, jak se zjištění auditu dotknou jeho dalšího profesního působení.

„To je věc Zařízení služeb. Oni musejí posoudit, jestli ta pozice, na které pracuje, ve vztahu k vámi zmiňovaným skutečnostem může představovat nějaký problém nebo ne. My do jisté míry musíme ctít presumpci neviny, takže pokud nikdy nebyl žalován ani odsouzen, tak já sice mohu považovat ty informace za znepokojivé, pokud by pracoval na nějaké pozici, kde by to mohlo mít určitý dopad, ale to musí posoudit ředitel Zařízení služeb,“ řekl k tomu Právu náměstek ministra vnitra Michal Moroz.

Vzhledem k tomu, že Zařízení služeb je pouze servisní organizací vnitra, Moroz podle svých slov nepředpokládá, že by měl Brabenec ze své pozice přístup k zvláštním informacím.

„Nicméně i tento případ prověří interní audit. Budu chtít vědět, co se v té věci dělo, ale nechám to na řediteli Homolovi, aby posoudil, na jaké pozici ten člověk pracuje. Nemyslím si však, že by se i v minulosti dostal k nějakým informacím,“ doplnil Moroz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám